La adulti un IMC intre 25 kg/m2 si 29,9 kg/m2 indica supragreutate, iar un IMC peste 30 kg/m2 obezitate. Utilizarea acestui indice este limitata la copii si varstnici. Circumferinta taliei peste cm la barbati si peste 87 cm la femei reprezinta factor de risc pentru complicatiile obezitatii. Obezitatea morbida poate avea o serie de complicatii, expunand pacientul la mai multe riscuri. Diabetul. Obezitatea morbida creste rezistenta la insulina si, in scurt timp, poate duce la instalarea diabetului de tip 2. Bolile cardiovasculare. Si riscul de afectiuni cardiovasculare creste odata cu obezitatea morbida. 8/31/ · Obezitatea morbidă, afecțiune extrem de gravă, ia locul obezității și conduce la dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice și la o serie de alte probleme severe de sănătate, care pot culmina cu decesul. Află mai jos care sunt simptomele obezității morbide, bolile asociate acestei afecțiuni, cum poate fi tratată și.
Obezitatea de tip android (abdominala, truncala „apple-shaped”: tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului) este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale. Obezitatea: diferente intre barbati si femei La femei, se depune, in mod normal, in jurul soldurilor, corpul capatand o forma de para. In cazul barbatilor, grasimea tinde sa se depuna in jurul abdomenului, iar corpul ia forma unui mar.
Obezitatea morbida la femei
Exista si tipuri de deviere a comportamentului alimentar: tulburarea de tip bulimic acut Obezitatea morbida la femei sindromul alimentar nocturn. În țările nedezvoltatedisponibilitatea hranei, consumul ridicat de energie datorat muncii fizice și valorile culturale care favorizează persoanele mai corpolente contribuie, se crede, la situația prezentă. Accesat în 5 septembrie Coronavirus Romania: Cifre in scadere Obezitatea morbida la femei 2. Obezitatea este o problemă tot mai răspândită astăzi, din păcate, iar persoanele de vârstă fragedă nu sunt deloc ferite de supraponderabilitate. Termeni si conditii utilizare website. Accesat în 10 ianuarie Imagini și media la Commons. Philadelphia: Saunders. Reumatologie și Ortopedie. De unde a plecat totul.
La femei creșterea a fost de calorii pe zi ( calorii în și calorii în ), iar la bărbați cantitatea medie a crescut cu calorii pe zi . In functie de aceste limite, obezitatea poate fi definita ca peste 25% tesut adipos la barbat, cu limite intre % si peste 33% la femei, cu limite intre %. Indexul de masa corporala (IMC), cunoscut si ca indexul Quetelet, este mult mai folosit in practica medicala decit procentul de grasime corporala pentru a defini obezitatea. Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc.
Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 – 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de tesut adipos. Obezitatea morbidă creşte riscul îmbolnăvirii de COVID, dar şi complică boala, atrag atenţia medicii. Acesta este şi cazul unui tânăr de 23 de ani, diagnosticat cu COVID în noiembrie Zilele acestea bărbatul a ajuns la terapie intensivă cu insuficienţă respiratorie gravă post-COVID. Vă recomandăm să citiţi şi.
Obezitate morbida | mymamaluvs.com
Beneficiile scaderii in greutate Sus. Mituri despre sprâncene. Obezitatea morbida la femei medical Articole medicale Obezitate. Alte tehnici chirurgicale by-pass-ul jejuno-ileal, fixarea Obezitatea morbida la femei „jaw wiring”, liposuctie au fost folosite in incercarea de a trata obezitatea morbida, insa rezultatele pe termen jorbida au fost nesatisfacatoare. Factori de risc sunt dieta, stres, sedentarism; Simptomele obezitatii De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Obezitate. Timp generare pagina: 0. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arterialaa calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatiigutei. Probleme respiratorii. Obezitatea poate fi privita ca o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si substratul genetic individual.
Nu neglija kilogramele în plus, urmează un regim alimentar echilibrat, fă mișcare și cere ajutorul medicului pentru cele mai bune rezultate.
Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail! O mireasă și-a întrebat soțul, la altar, dacă își poate îmbrățișa fostul iubit. După Alexandru și Andrei urmează.. E prima vedetă din România care recunoaște că face videochat! Are doi copii, dar e activă pe site-urile pentru adulți. Horoscop Zilnic Duminică 7 Februarie iar pentru Lei este ziua perfectă pentru a lua decizii cu privire la afaceri. Un medic cardiolog a dezvăluit o metodă uimitoare prin care poți să slăbești până la 10 kilograme. Cele mai norocoase zodii în Noul An Chinezesc care începe pe 12 februarie. Banii vor curge gârlă, apar multe oportunități pentru acești nativi.
O recunoști? Nu e o vedetă de la Hollywood, ci o artistă de la noi. A slăbit 30 de kilograme și cele mai recente imagini cu ea i-au fermecat pe fani. Cea mai frumoasă fotografie cu Smiley! Vezi care elevi se reîntorc în bănci în fiecare localitate! Mărturiile unor orădeni „prizonieri” în Mexic: Au plătit 4. Alexandru Zudor, actorul violator în serie, ataca doar femei mici de statură și slabe! Ce costum special purta. Web analytics. Ce trebuie să ştii. Obezitatea morbidă, un pericol pentru sănătate. De Sorina Corneanu.
Simptomele obezităţii morbide Factori de risc pentru obezitatea morbidă Ce boli sunt asociate obezității morbide Diagnosticul obezităţii morbide Tratament pentru obezitate morbidă Cum poate fi prevenită obezitatea morbidă. Simptomele obezităţii morbide Principalul semn care anunţă instalarea obezităţii morbide este indicele de masă corporală care depăşeşte 35 și anumite probleme de sănătate asociate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială. Totodată, alte simptome care anunţă obezitatea morbidă sunt: Excesul de grăsime corporală Mersul greoi Respiraţia dificilă Grăsime acumulată în jurul abdomenului Valori anormale ale lipidelor din sânge Transpirație abundentă Sforăit Oboseală Dureri de spate sau de articulații Scăderea stimei de sine Factori de risc pentru obezitatea morbidă Deși obezitatea morbidă este strâns legată de factori genetici, potrivit MedicalNewsToday, și o alimentație necorespunzătoare poate duce la instalarea acestei afecțiuni.
Iată care sunt factorii de risc în apariția obezității morbide: Stilul de viață dezordonat. Ce boli sunt asociate obezității morbide Netratată, obezitatea morbidă crește semnificativ riscul instalării altor afecțiuni grave, precum: Diabet de tip 2 Accident vascular cerebral Boli ale inimii Hipertensiune arterială Artrită Astm Gută Incontinență urinară Insuficiență respiratorie Apnee de somn Reflux gastroesofagian Infertilitate Depresie Sindromul ovarelor polichistice Pietre la rinichi Sindrom metabolic Unele forme de cancer cancer de colon, de sân, de pancreas, de rinichi etc.
Diagnosticul obezităţii morbide O discuţie deschisă cu medicul tău, analizarea istoricului medical familial şi personal și o serie de teste de sânge sunt cele mai concludente măsuri prin care se poate stabili diagnosticul de obezitate morbidă. Tratament pentru obezitate morbidă Din fericire, există mai multe opțiuni de tratament pentru obezitatea morbidă. Acestea includ: Dietă și sport Regimul alimentar hipocaloric și exercițiile fizice zilnic sunt primii pași pe care ar trebui să îi faci dacă suferi obezitate morbidă.
Medicamente pentru scăderea în greutate Medicamentele sunt un alt mijloc de a pierde în greutate, însă, în lipsa unei diete corespunzătoare și a exercițiilor fizice, kilogramele vor reveni imediat ce tratamentul va fi oprit. Intervenţia chirurgicală Micşorarea stomacului este varianta finală de tratament, recomandată pentru cei care nu obțin rezultate în urma dietei. Cum poate fi prevenită obezitatea morbidă Cel mai bun mod de a preveni obezitatea este alimentația sănătoasă, bogată în fructe şi legume proaspete. Uleiurile esențiale, un pericol pentru sănătate Grapefruit, fructul care te poate ucide. Ce trebuie să știi Tot ce trebuie să știi despre congelarea ovulelor. Abonează-te la newsletterul DivaHair! Va rugam sa completati campurile necesare.
Share on Facebook Pin to Pinterest Ti-a placut articolul? Alte subiecte care te-ar putea interesa Tot ce trebuie să știi, dacă ai cardul de sănătate expirat Efectele fumatului asupra pielii: ce trebuie să știi. Ne găsești pe. Cum a ajuns să arate o tânără după 5 ani în care a mâncat același lucru zilnic. A slăbit enorm.
Ceai de pătrunjel pentru slăbit: băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile. Studiul pe care îl așteptam: consumul moderat de alcool te face mai deștept. Horoscop Berbec. Ovidiu Bojor vizite Ce se întâmplă dacă bei apa caldă: 10 beneficii uluitoare aduse organismului tău vizite Cele mai mari greșeli pe care le faci atunci când gătești cu ulei de măsline vizite Ce este uleiul vegetal de cocos fracționat și ce beneficii are?
Ai nevoie de un SFAT? Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta. Dintre complicatiile obezitatii cele mai frecvente sunt urmatoarele: – diabet zaharat de tip II Diabet zaharat non-insulino-dependent ; – hipertensiunea arteriala ; – hiperlipoproteinemiile cresterea valorilor trigliceridelor si colesterolului sanguin ; – ateroscleroza coronariana ; – accidente vasculare cerebrale ; – afectiuni locomotorii artroza ; – sindromul de apnee in somn.
Persoana obeza trebuie sa-si evalueze dorinta de schimbare radicala a modului de viata si disponibilitatea de a pune in practica regulile unui plan riguros.
Este important suportul pe care il are persoana din partea celorlalti membrii ai familiei si din partea prietenilor. Urmatorul pas este consultul la medic. Rolul acestuia este de a: – stabili mecanismele patogenice care au dus la obezitate; – identifica consumul unor medicamente ce pot ingreuna incercarea de a reduce excesul ponderal; – identifica factorii emotionali care ar putea determina cresterea in greutate sau ar putea scadea sansele de succes in ceea ce priveste controlul greutatii.
Trebuie avut in vedere ca intotdeauna exista anumite mecanisme psihologice care stau la baza unor obiceiuri alimentare nesanatoase si care trebuie demontate. Medicul poate recomanda si alti specialisti in domeniul medical care sunt esentiali in aplicarea planului de slabire: – nutritionistul va stabili necesarul caloric si regimul individualizat care va trebui urmat; – kinetoterapeutul sau antrenorul personal va alcatui un program de exercitii fizice. Activitatea fizica zilnica are rolul de a spori consumul caloriilor; – psihiatrul sau psihoterapeutul va trata tulburarile afective anxietatea si depresia sau alte probleme psihologice abuzul fizic sau sexual, probleme maritale, abuzul de droguri sau alcool care pot sta la baza unui comportament alimentar dezadaptativ; – chirurgul este util in situatia in care medicul curant considera ca obezitatea este severa, morbida si are indicatii de tratament chirurgical.
Tratamentul implica mai multe etape care trebuie parcurse, cu stabilirea, inintial a unor obiective mici, concrete, flexibile, care treptat vor duce in final la atingerea greutatii dorite. De exemplu, obiectivul de a fi mai activ si a manca sanatos este mult prea general.
In schimb, se va fixa ca obiectiv urmarea unui program de exercitii fizice de ori pe saptamana. Pentru inceput: sa se mearga pe jos timp de 15 minute de 3 ori si ulterior de 4 ori pe saptamana.
Cand acesta devine o rutina se va fixa un alt tel mai complex. Pot interveni, din cand in cand, abateri de la program, dar acestea nu vor fi considerate esecuri ale planului terapeutic. Un obiectiv atins, oricat de mic, va fi considerat un succes si va constitui o baza de motivare continua. In timpul controalelor medicale de rutina, se poate monotoriza starea de sanatate a unei persoane, cu ajutorul unor examene paraclinice: – masurarea glicemiei , pentru depistarea DZ tip II ; – masurarea nivelului hormonilor tiroidieni ; – enzimele hepatice; – nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Masurarea tensiunii arteriale si anamneza din care sa iasa in evidenta medicatia luata, istoricul familial, prezenta sedentarismului, a consumului de alcool cantitatea zilnica ingerata , istoricul cresterii in greutate cat si eforturile pe care le-a intreprins persoana supraponderala pentru a slabi.
Scaderea in greutate a unui obez incepe prin stabilirea de la inceput a unei bune colaborari intre medic si pacient. Trebuie sa se inteleaga faptul ca indiferent de forma de tratament aleasa, aceasta trebuie aplicata pe o perioada cat mai lunga de timp.
Acest lucru este in general greu de acceptat de pacientii obezi, care sunt disperati sa gaseasca un tratament miracol care sa aiba rezultate cat mai rapide. Eficacitatea tratamentului de lunga durata este de fapt singura garantie a succesului. Stabilirea unei strategii de tratament, care se aplica in functie de particularitatile fiecarui caz, va avea in prim plan fixarea unor obiective rezonabile, care se vor atinge printr-un program alimentar combinat cu exercitii fizice.
Intr-o prima etapa se va pune accentul pe imbunatatirea starii de sanatate si nu pe obtinerea unei greutati corporale ideale. Exista numeroase formule miraculoase de slabire rapida, insa provocarea consta in mentinerea acestei greutatati atinse. Dieta reprezinta elementul de baza al tratamentului. Cura de slabire propriu-zisa dieta si schimbarea modului de viata , trebuie sa dureze aproximativ 6 luni. Cand dieta hipocalorica, schimbarile in stilul de viata nu au dat rezultatele scontate si sanatatea este in pericol se pot prescrie medicamente antiobezitate. Medicul curant va adauga medicatia adjuvanta si chirurgia gastrica, daca obezitatea a condus la aparitia complicatiilor: boala coronariana si DZ de tip II. Medicamentele antiobezitate actioneaza fie prin diminuarea senzatiei de foame si inducerea rapida a senzatiei de satietate, fie prin scaderea absorbtiei intestinale a grasimilor.
De asemenea, chirurgia gastrica realizeaza o diminuare a capacitatii gastrice sau induce o modificare a absortiei normale a substantelor nutritive.
Medicul curant poate recomanda terapia comportamentala care vizeaza, de fapt, modificarea comportamentului alimentar prin identificarea stimulilor alimentari, autoevaluare, grupuri de sustinere, sedinte de consiliere psihologica. Scopul acestora consta in gasirea unor modalitati de a elimina cercul vicios prin care comportamentul alimentar e folosit ca mijloc de a face fata depresiei , anxietatii , singuratatii, plictiselii si de a pune in practica regulile unui stil de viata sanatos. Inainte de inceperea tratamentului persoana obeza trebuie sa-si evalueze disponibilitatea schimbarii radicale a modului de viata. Scaderea in greutate si mentinerea unei greutati optime este dificil de obtinut si e foarte greu de gasit motivatia, mai ales in situatia in care s-au obtinut o serie de esecuri repetate in incercarile anterioare.
In cazul in care s-au obtinut succese in regimuri dietetice precedente, acestea vor reprezenta o baza puternica de remotivare. Daca persoana nu e pregatita pentru schimbarile presupuse de regimul dietetic, medicul va sugera stabilirea unor deziderate mai usor de atins, precum mentinerea unei greutati constante, fara castig ponderal si fixarea unei date ulterioare de la care sa fie aplicat regimul dietetic. Studiile arata ca scaderile mici in greutate sunt mai usor de mentinut decat o slabire brusca accentuata care duce la un castig rapid in greutate. Educatia alimentara Disciplina alimentara nu este o dieta, ci un mod de viata.
Scaderea ponderala este o optiune lenta, de durata si de adaptare la un nou stil de viata. De aceea, hotararea de a slabi este mai mult decat o problema alimentara.
Dietoterapia este prima componenta a tratamentului pacientului obez. Elaborarea unui program nutritional se bazeaza pe faptul ca fiecare individ este unic bagaj genetic, istorie medicala, mod general de viata si de aceea dieta trebuie personalizata in asa fel incat sa se furnizeze alimente sanatoase , variate, echilibrate nutritional in functie de nevoile fiecarui pacient. Dieta prin aport caloric redus si fixat Aceasta dieta este prescrisa indiferent de varsta, greutate sau mod de viata.
Dieta recomandata este de obicei slab calorica, intre calorii pe zi la femei si calorii la barbati; este mai putin flexibila fiind eficace pentru acei pacienti care au nevoie de mai mult control. Specialistii au aratat ca nu tipul de alimente ingerate produc scaderea in greutate ci limitarea cantitatii de calorii. De exemplu, prin eliminarea carbohidratilor sau a grasimilor din alimentatie nu se va obtine o scadere in greutate mai importanta decat printr-o dieta sanatoasa, echilibrata cu un continut caloric scazut. Este important sa nu se puna accentul pe un anumit tip de regim alimentar, ci sa sa adopte o alimentaie sanatoasa. Nu se vor interzice alimentele preferate ci se va recomanda sa se consume in cantitati mici portii mai mici.
Dieta prin aport caloric foarte redus Acest tratament este rezervat pentru cazurile de obezitate extrema care au nevoie de o scadere a greutatii rapida si este aplicat doar sub stricta supraveghere medicala, insa, in general nu este recomandata. Pe termen lung eficienta dietei prin aport redus caloric si a celei prin aport foarte redus este aceeasi. Aceasta dieta se poate aplica pe o perioada scurta de timp, de regula de 3 luni. Cercetarile efectuate pe regimurile elimentare cu continut redus de carbohidrati , precum dieta Atkins , au evidentiat ca acestea sunt mai eficiente decat dietele cu continut caloric scazut.
Regimurile de slabire cu continut redus de carbohidrati, precum Atkins, The Zone, Sugar Busters , sunt foarte la moda printre persoanele obeze. Regimul alimentar va fi intocmit numai de un nutritionist specializat, singurul in masura sa stabilieasca regulile de baza ale unei diete sanatoase. Regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase : – planificarea zilnica a meniului; – noul tip de regim alimentar va fi mentinut prin consumul unor porti mici mese pe zi fara a se sari peste o masa; – evitarea grasimilor saturate care vor fi inlocuite cu grasimi monosaturate; – se va consuma numai carne macra. Activitate fizica. Efortul fizic terapeutic contribuie substantial la arderea caloriilor. Exercitiul fizic creste capacitatea sistemului muscular de a utiliza grasimea in scopuri energetice.
Activitatea fizica moderata, zilnica, duce la mentinerea unui tonus muscular bun si a unui consum energetic sporit.
Una dintre modalitatile de activitate fizica zilnica cel mai usor de pus in practica este mersul pe jos in compania prietenilor, a altor membri ai familiei, a colegilor de serviciu sau a cainelui. Se vor monitoriza numarul de pasi intr-o zi cu ajutorul unui pedometru ce se poate cumpara de la magazinele de articole sportive. Numararea pasilor poate motiva acumularea de mai multi pasi. In special persoanele ale caror munca presupune statul indelungat la birou, vor fi motivate sa-si creasca numarul de pasi facuti zilnic.
Se va incepe prin cresterea lenta de la de pasi pe zi pana la Expertii recomanda activitate fizica de intensitate moderata timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana sau mai mult. Se pot intercala pauze, iar activitatea fizica sa fie realizata in 3 etape de cate 10 minute, obtinandu-se acelasi efect. Acest program de exercitii fizice moderate nu va fi urmat de o scadere in greutate ci va scadea riscul aparitiilor complicatiilor, fiind un pas de plecare pentru exercitiile fizice de minute pe zi care se soldeaza cu scaderea si mentinerea noii greutati corporale. Exercitiile fizice in mod structurat se pot face in cadrul unui club de fitness.
In general, este necesar consultul medicului, in special la persoanele care nu au mai practicat activitate fizica de mult timp sau la cei cu probleme cardiace. Tipul de efort si intensitatea acestuia se face de asemenea la recomandarea specialistului, in functie de prezenta sau nu a patologiei asociate. Persoanele care au probleme articulare degenerative vor alege un tip de activitate care sa nu le suprasolicite articulatiile.
Aerobicul ofera cele mai bune conditii pentru arderea grasimilor.
De asemenea, un bun efect il au plimbarile, joggingul, dansul, inotul, mersul pe bicicleta. In anumite situatii, stresul , familia, mediul pot sa pot constituie distractori de la programul zilnic de exercitii fizice; in nici un caz nu se va renunta la activitatea fizica, in aceste cazuri, ci se va relua rutina zilnica stabilita. Studiile arata ca intocmirea unui jurnal care sa contina cantitatile si caloriile din alimentele consumate in fiecare zi are un rol important in scaderea in greutate. Stabilirea legaturii intre stres si mancatul excesiv Persoana obeza trebuie sa se analizeze si sa inteleaga daca mancarea este mijlocul prin care incearca sa scape de stres.
Iata cateva intrebari la care va trebui sa-si raspunda o persoana care a luat excesiv in greutate: – ” Tulburarea alimentatiei sau cresterea in greutate a aparut in perioadele cu un nivel crescut de stress, frustrari si de viata dezordonata? Pentru a schimba comportamentul alimentar neadecvat: – se va inlocui activitatea legata de alimentatie cu o scurta plimbare in holul sau in jurul blocului; – se va telefona unui prieten; – in conditiile de foame reala se va lua un pranz sau gustarea care sa contina alimente sanatoase; – in timpul mesei persoana se va concentra asupra mancarii si o va savura.
Eliminarea tentatiei de a manca excesiv si concentrarea asupra mancatului – in cazul in care alimentele bogate in grasimi si zahar sunt la indemana ele vor reprezenta o tentatie si o invitatie la a manca mai mult decat este nevoie.
Se vor limita proviziile de gustari nesanatoase dulciuri sau sucuri dulci ; – nu se va manca niciodata in fata televizorului, a computerului, la birou sau in masina in timpul condusului, ci asezat la masa, cu atentia concentrata asupra actului mancarii; – in timpul gatitului nu se va gusta din mancare; se poate apela la mestecatul gumei pentru a fi eliminata aceasta tentatie de a gusta in timpul gatitului; – se va alcatui cu atentie meniul, care va fi compus din alimente sanatoase si nu se va manca orice se gaseste prin casa.
Seara se va planui cu grija meniul zilei urmatoare; – gustarile se vor manca pe farfurie si nu din pachetel. De asemenea, se vor alcatui atent gustarile; – se va manca incet, intr-un mediu relaxant si intr-o companie placuta pentru a fi receptata ca o experienta placuta; se va evita mancatul pe fuga; – nu se va sari peste mese si se va manca la ore fixe care coincid cu senzatia de foame. Respectarea planului alimentar Se pot accepta mici abateri de la planul stabilit. Iata, insa, cateva sugestii pentru a mentine un comportament alimentar sanatos: – anticiparea situatiilor care pot schimba planul de alimentatie sanatoasa si imaginarea unor solutii pentru acestea. De exemplu, vizita la un prieten pentru a vedea un film. Se va aduce la pachet o gustarea cu mancare sanatoasa, fructe sau legume proaspete sau biscuiti cu continut scazut de grasime – pregatirea pentru ocazii sau situatii speciale.
Unele evenimente sociale: vacante, petreceri, calatorii reprezinta ocazii in care exista tentatia de a se manaca mai mult decat este nevoie. Inainte de acestea se va manca un iaurt sau un fruct.
Dupa 6 luni de tratament se va merge la control medical pentru a se evalua progresul obtinut. Organismul se va adapta la cantitati mai mici de calorii si se poate observa o oprire a procesului de scadere in greutate. Aceasta stagnare poate scadea motivatia persoanei supraponderale.
In aceasta situatie, medicul va recomanda intensificarea activitatii fizice si va face o programare la nutritionist pentru ajustarea planului alimentar. Obiectivul tratamentul se va muta de la scaderea in greutate la mentinerea acesteia. Continuarea programului de exercitii este esential pentru mentinerea noii greutati. Nu este motiv de descurajare situatia in care kilogramele pierdute sunt rapid puse la loc, sunt necesare mai multe cure repetate pentru a mentine greutatea atinsa. Se va cere sfatul medicului pentru a se relua regimul de slabire. De asemenea, pot fi utile programele de grup pentru slabit.
Daca nu se poate mentine greutatea sau daca nu se poate slabi cu 0. In cazul unui esec al dietei si programului de exercitii fizice, in conditiile in care pierderea in greutate nu poate fi mentinuta prin regimuri repetate sau in prezenta unor comorbiditati medicul curant poate prescrie medicatie antiobezitate. Tratament chirurgical se adreseaza numai cazurilor de obezitate severa sau morbida, ale carei complicatii diminueaza speranta de viata.
Studiile au aratat ca scaderea in greutate are efecte pozitive asupra starii de sanatate: – imbunatateste supravietuirea in cazul complicatiilor obezitatii, in special a DZ de tip II; – o slabire de numai 2- 4. Programe pentru slabit in grup pot fi utile in efortul de reducere a greutatii: – regimul „Weight Watchers” – acest program se bazeaza pe o dieta saraca in calorii fara restrictii de alimente , sport si o atitudine pozitiva.
Programul presupune si o terapie in grup extrem de utila in mentinerea siluetei dobandite. Programul Weight Watchers a fost dezvoltat de psihologi, fiziologi si nutritionisti – programul „Lifesteps” – grupurile de suport „Overeaters Anonymous”, asemanatoare Alcolicilor Anonimi. Este foarte util in cazul persoanelor care nu isi pot controla poftele alimentare. Insa eficienta si calitatea programelor comerciale variaza foarte mult: daca sunt aplicate in clinicile reputate asociate spitalelor pot fi foarte eficiente dar daca se folosesc scheme bazate pe produse miraculoase de slabire rapida acestea pot fi chiar extrem de daunatoare sanatatii. Inainte de a se urma un regim comercial de slabire se va cere sfatul specialistului.
Tratamentul medicamentos are un rol adjuvant, se va folosi alaturi de dieta si exercitii fizice. Majoritatea medicamentelor antiobezitate actioneaza prin diminuarea senzatiei de foame si inducerea rapida a senzatiei de satietate. Indicatiile tratamentului medicamentos: – IMC mai mare de 30 – IMC mai mare de 27 cu comorbiditati asociate hipertensiune arteriala , hipercolesterolemie , boala coronariana , DZ de tip II si apnee de somn.
Optiuni medicamentoase – Sibutramina actioneaza asupra creierului reducand apetitul senzatia de foame si dorinta de a ingera alimente si induce rapid senzatia de satietate – Orlistat este un medicament care nu reduce apetitul ci este un inhibitor potent, specific si cu durata lunga de actiune a lipazelor gastrointestinale.
De retinut! Fentermin nu mai este utilizat in Europa pentru tratamentul obezitatii , datorita posibilei asocieri cu efecte adverse severe cardio-respiratorii. Tratamentul medicamentos nedublat de terapie dietetica sau de exercitii fizice este lipsit de eficacitate. Eficienta terapeutica variaza de la un pacient la altul; la unele persoane poate sa nu dea rezultate. Daca dupa 4 saptamani, nu s-a constatat o scadere in greutate, este posibil ca medicamentul sa nu aiba efect asupra acelei persoane.
Studiile evidentiaza ca la oprirea tratamentului medicamentos, o parte din pacienti revin la greutatea initiala. Medicatia aflata in uz nu prezinta riscuri majore precum produsele medicamentoase scoase de pe piata, insa, specialistii nu cunosc eficienta sau efectele secundare pe termen lung dupa 2 ani de tratament.
Obezitatea: cauze, simptome, tratament – CSID: Ce se întâmplă Doctore?
Poate fi exogenă, când este determinată de o alimentație excesivă sau endogenă, când apare în urma unor tulburări ale glandelor endocrine ori ale centrilor nervoși din hipotalamus. Constituie un factor al risc în diabetul zaharatpatologia cardiovasculară și arterioscleroză. Obezitatea crește riscul de diverse afecțiuniîn special boli de inimădiabet de tip 2apnee obstructivă de somnanumite tipuri de Obezitatea morbida la femeiosteoartrită Obezitatea morbida la femei și astm [4] [6] [7]. În cele mai multe cazuri, obezitatea este provocată de o combinație dintre Obezitateea consum excesiv de caloriilipsa activității fizice și o mmorbida geneticădeși, în anumite situații, cauzele principale sunt geneleafecțiunile endocrine Obezitatea morbida la femei, medicamentația sau afecțiunile psihice. Există puține dovezi ce susțin punctul de vedere conform căruia anumite persoane obeze mănâncă puțin, însă se îngrașă din cauza metabolismului lent; în medie, persoanele obeze consumă mai multă energie decât cele slabe, dată fiind energia necesară pentru a susține o greutate crescută. Dietele și activitatea fizică sunt principalele ajutoare în tratamentul obezității. Calitatea regimului alimentar poate fi îmbunătățită prin reducerea consumului de alimente calorice, cum sunt cele bogate în grăsimi și zaharuri, și creșterea consumului de Obezifatea alimentare.
Se pot lua medicamente împotriva obezității pentru a Obezjtatea apetitul sau a bloca acumularea grăsimii, împreună cu o dietă potrivită. Obezitatea este una dintre morgida cauze de deces ce pot fi prevenite la nivel mondial, Obezitztea o răspândire din ce în ce mai mare la adulți și copiiiar autoritățile o consideră ca fiind una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din secolul al XXI-lea. Obezitatea este o afecțiune medicală în care grăsimea corporală s-a acumulat în exces, putând avea un efect advers asupra sănătății. La copii, greutatea optimă variază în funcție de vârstă și sex. La copii și adolescenți obezitatea nu este definită ca un număr absolut, ci în conexiune cu un grup istoric normal, astfel încât Obezitatea morbida la femei reprezintă un IMC mai mare decât 95 centilă.
Procentul de grasime corporala reprezinta cantitatea totala a grasimii persoanei impartita la greutatea acesteia reflectind grasimea esentiala si cea de depozitare. Grasimea esentiala este cea necesara pentru mentinerea vietii si a functiei reproductive. Acest procent este mai mare la femei decit la barbati, datorita cererilor maternitatii. Grasimea de depozitare reprezinta acumularea grasimii in tesutul adipos care protezeaza organele interne.
Cantitatea exacta de grasime in procente a unei persoane poate fi estimata prin: Testarea la Obezitatea morbida la femei prin care se transmite o lumina infrarosie in muschiul feei, Obezitatea morbida la femei este reflectata si absorbita de catre grasime. Metoda este rapida si usor de folosit. Doua tipuri diferite de raze X scaneaza corpul, una care detecteaza toate tesuturile si cealalta care nu detecteaza grasimea.
Un computer va sustrage doar fractia de tesut adipos. Masurarea mediei densitatii laa. Inainte de adoptarea DEXA cea mai folosita metoda de a estima procentul de grasime era densitatea totala corporala si aplicarea unei formule pentru a converti valoarea in procente de grasime. Deoarece tesutul gras are o densitate scazuta fata de muschi si oase se poate estima continutul in grasime. Se folosesc apoi una dintre formulele Brozek sau Siri pentru a calcula procentul de grasime. Analiza prin impedanta bioelectrica Aceasta metoda este mai disponibila dar mai putin sensibila in estimarea procentului de morbiva.
Principiul actiunii sale presupune aplicarea a Obezitatea morbida la femei conductori pe corp si trimiterea Obezitatea morbida la femei curent electric prin corp. Rezistenta dintre conductori va permite masurarea grasimii corporale, deoarece rezistenta electricitatii variaza intre tesutul Obezitatea morbida la femei, muscular si scheletic.
Tesuturile fara grasime sunt bune conducatoare de electricitate, deoarece contin apa multa fata de cele grase care sunt anhidre si nu conduc electricitatea bine. Obezitatea prin tulburari ale alimentatiei cea mai frecventa trebuie diferentiata de alte cauze ale acesteia cum ar fi cele farmacologice, acromegalia, sindromul Cushing, insulinomul, hipotiroidismul, bulimia, lipodistrofiahiperlipidemia, deficienta de hormon de crestere.
Obezitatea la copii a devenit una dintre problemele majore de sănătate ale țărilor dezvoltate. Care sunt cauzel Caloria este o unitate universală de măsură a energiei, folosită pentru a măsura energia termică, dar la scar Obezitatea nu are rol negativ doar asupra sănătății, ci afectează și performanțele școlare ale copiilor. Căutați un medic sau un fekei medical? Aici găsiți peste Aici e locul unde aflați răspunsul.
Timp generare pagina: 0. Info consumator: Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.
La femei creșterea a fost de calorii pe zi ( calorii în și calorii în ), iar la bărbați cantitatea medie a crescut cu calorii pe zi . Obezitatea de tip android (abdominala, truncala „apple-shaped”: tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului) este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor.
Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale. Obezitatea morbidă creşte riscul îmbolnăvirii de COVID, dar şi complică boala, atrag atenţia medicii. Acesta este şi cazul unui tânăr de 23 de ani, diagnosticat cu COVID în noiembrie Zilele acestea bărbatul a ajuns la terapie intensivă cu insuficienţă respiratorie gravă post-COVID. Vă recomandăm să citiţi şi. Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 – 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de tesut adipos. 8/31/ · Obezitatea morbidă, afecțiune extrem de gravă, ia locul obezității și conduce la dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice și la o serie de alte probleme severe de sănătate, care pot culmina cu decesul.
Află mai jos care sunt simptomele obezității morbide, bolile asociate acestei afecțiuni, cum poate fi tratată și.
Obezitatea morbida, risc major pentru sanatate
Procentul de grasime corporala reprezinta cantitatea Obezitatea morbida la femei a grasimii persoanei impartita la greutatea acesteia reflectind grasimea esentiala si cea de depozitare. Grasimea esentiala este cea necesara pentru mentinerea vietii si a functiei reproductive. Acest procent este mai mare la femei decit la barbati, datorita cererilor maternitatii. Grasimea de depozitare reprezinta acumularea grasimii in tesutul adipos care protezeaza organele interne. Cantitatea exacta de grasime in procente a unei persoane poate fi estimata prin: Testarea la infrarosu prin care se transmite o lumina infrarosie Obezitatea morbida la femei muschiul biceps, aceasta este reflectata si absorbita de catre grasime. Metoda este rapida si usor de folosit. Doua tipuri diferite de raze X scaneaza corpul, una care detecteaza toate tesuturile si cealalta care nu detecteaza grasimea. Un computer va sustrage doar fractia de tesut adipos.
Obezitatea morbida la femei mediei densitatii corporale. Inainte de adoptarea DEXA cea mai folosita metoda de a estima procentul de grasime era densitatea totala corporala si aplicarea unei formule pentru a ffmei valoarea in procente de grasime. Deoarece tesutul gras femeu o densitate scazuta fata de muschi si Obfzitatea se poate estima continutul in grasime. Se folosesc apoi una dintre morbidx Brozek sau Siri pentru a calcula procentul de grasime.
Elev de clasa a VII-a, condamnat pentru tentativă la omor. Doliu în justiţia ieşeană. Un fost procuror, găsit fără sufl Mulţi dintre ei cântăreau chiar peste de kilograme. Medicii ieşeni spun că, pentru aceşti pacienţi, este nevoie de echipaje suplimentare de la ISU pentru a fi transportaţi la spital. Vineri noapte, un astfel de pacient a ajuns la unitatea medicală din Iaşi cu insuficienţă respiratorie post-COVID, iar acum se află internat la terapie intensivă. În acest context, prof.
Ultimul a fost adus în noaptea aceasta n. Medicul ieşean susţine că aceşti pacienţi au nevoi Obezitayea şi îngrijire specială.
Mai grav este faptul Obezitatea morbida la femei în cazul acestora prognosticul este rezervat. De regulă, personalul care intervine este format din patru militari, în funcţie de greutate. Dacă o persoană are moribda de kilograme, atunci se creşte numărul persoanelor care ajută la transportatul Obezittea supraponderale. Obezitatea morbidă creşte riscul îmbolnăvirii de COVID, dar şi complică boala, atrag atenţia medicii. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în Obezitatea morbida la femei de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:. Sursa Shutterstock. Specialist: Obezitatea morbida la femei nu doare, dar atacă tot în corp – inimă, ficat, rinichi.
Medicul Adrian Streinu-Cercel: La şapte zile după a doua doză de vaccin putem fluiera liniştiţi, că nu mai suntem Obezitatea morbida la femei risc. Top articole. Ce pensie poţi avea la limita de vârstă, dacă nu ai cotizat minimum 15 ani sau ai doar câţiva ani peste această limită acum 2 zile. Salarii incredibile la un spital din Gorj: 5. Dacă nu, merg în exil! O moaşă a primit peste Nicuşor Dan e o panaramă de primar. De unde a plecat totul.