Diagnosticul de obezitate se pune atunci când o persoană adultă are un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. Acest indice se obţine împărţind greutatea (măsurată în kilograme) la pătratul înălţimii (măsurată în metri). Aceeaşi formulă se foloseşte şi pentru copii, doar că în acest caz, pentru a pune. Obezitatea si diabetul de tip 2 Peste 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 (cea mai comuna forma de diabet) sufera de obezitate sau sunt supraponderale. Diabetul de tip 2 apare atunci cand fie organismul nu produce suficienta insulina in sange sau cand celulele nu utilizeaza in mod corect insulina produsa. 9/7/ · Diagnosticul de obezitate se pune atunci când o persoană adultă are un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. Acest indice se obţine împărţind greutatea (măsurată în kilograme) la pătratul înălţimii (măsurată în metri). Aceeaşi formulă se foloseşte şi . Se vorbeste deseori despre obezitatea endocrina, dar, de fapt, o adevarata obezitate endocrina nu exista; in obezitate este obligatorie participarea endocrina si, la randul ei, obezitatea insasi antreneaza dereglari endocrine. In structura plurifactoriala a unor obezitati se poate descifra semnatura uneia sau alteia dintre glandele endocrine.
Obezitate endocrina. Forma de obezitate, cauzata de tulburarea functiei diferitelor glande endocrine. De exemplu: obezitate hipercorticala, care se dezvolta in legatura cu hipersecretia hormonilor cortico-suprarenali (hipercorticism) datorita unui adenom bazofil al hipofizei sau unui corticosterom (boala si sindromul Cushing).
Obezitate endocrina
Este vorba despre dezechilibrul creat intre aportul adus organismului de energie Obezitate endocrina cantitatea consumata. Alte articole despre: obezitate Urologie DR. Hipoglicemia, prin releu hipotalamic, declanseaza descarcari catecolaminice, cortizolice, endorcina foame, reactii care cresc din nou enocrina, prilej de relure a ciclului. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Linkuri Ediția curentă Arhivă Rubrici Contact. Planta este Obezitate endocrina in alimentatie si ca remediu natural in medicina populara. Acesti Obezitate endocrina pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Aboneaza-te la newsletterul nostru Obezitate endocrina la curent cu ultimele noutati din domeniul medical. Secretiile endocrine actioneaza alaturi de sistemul imunitar si cel nervos pentru a mentine sanatatea organismului uman.
Câteodată însă hormonii chiar sunt de vină! Sindromul Cushing apare atunci când glandele Obezitate endocrina secretă în exces cortizol.
5/21/ · Exista numeroase afectiuni de natura endocrina care insotesc obezitatea: tumori si inflamatii ale hipotalamusului, hipotiroidoism, insulinom, sindromul cushing, sindromul ovarelor micropolichistice, hipogonadismul – toate fiind insotite de obezitate. Diagnosticarea afectiunilor, respectiv a cauzelor acestora, se poate realiza in cadrul unei. Când dăm vina pe hormoni pentru kilogramele în plus? Avem ușor tendința să zicem că ne-am îngrășat din cauză că avem probleme cu “glanda”, însemnând aici glanda tiroidă sau generic, o “dereglare” hormonală de orice fel. Adevărul este însă că de cele mai multe ori ajungem să “punem” kilograme în plus din cauza unui stil.
Obezitatea rezultata din cauze endocrine
Save my name, email, and website in this browser for the Obezitate endocrina time I comment. endocrlna Dictionar medical O Obezitate endocrina. Articole pe același subiect. De exemplu: obezitate hipercorticala, care se dezvolta in legatura cu hipersecretia hormonilor cortico-suprarenali hipercorticism Obezitate endocrina unui adenom bazofil al hipofizei sau unui corticosterom boala si sindromul Cushing obezitate hiperinsulara, determinata Obezitate endocrina secretia in exces a insulinei hiperinsulinism in adenomul din celulele beta ale insulelor pancreatice beta-insulom obezitate hipogenitala hipogonadica conditionata de hiposecretia hormonilor sexuali eunocoidism, perioada climacterica. Exista o serie de hormoni si peptide secretate de adipocit, care dicteaza reglarea mesei adipoase. Generalitati Paracenteza reprezinta procedura medicala prin care se dreneaza fluid patologic din cavitatea abdominala. Factorii ereditari contribuie intr-o masura importanta la aparitia obezitatii, respectiv la cresterea susceptibilitatii fata de boala. Planta bianuala, legumicola, intalnit in flora spontana dar si cultivata Obezitate endocrina noi in tara. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Email nu va fi Obezitatee :.
Diagnosticarea afectiunilor, respectiv a cauzelor acestora, se poate realiza in cadrul unei clinici specializate, profesionale, cu aparatura moderna, care sa ofere rezultate sigure. Centrul medical Alma Clinic este un reper, si poti afla mai multe despre serviciile sale pe almaclinic. Efectele adverse manifestate de obezitate asupra sanatatii umane sunt numeroase. In primul rand, aceasta este responsabila de cresterea mortalitatii.
Asta se datoreaza diverselor complicatii ce apar la nivel cardiovascular. Este esential un tratament corespunzator, respectat cu strictete pentru a evita o astfel de consecinta. Neaparat trebuie realizate investigatii clinice si paraclinice, la recomandarea unui medic specialist in astfel de cazuri pentru a exclude diversele cauze posibile secundare ale obezitatii. Pentru a lua decizia potrivita privind tratamentul obezitatii ce are cauze endocrine, medicul specialist endocrinologul va colabora cu o echipa interdisciplinara — cu un nutritionist si un psiholog.
Interesul este ca persoana in cauza sa scada ponderal, dar mai ales sa existe un echilibru in ceea ce priveste greutatea corporala. Acesta specialitate medicala are in vedere diagnosticarea si tratarea bolilor localizate la nivelul sistemului endocrin. Simptomele principale ale acestui sindrom sunt următoarele: obezitate, hipertensiune, toleranţă modificată la glucoză sau diabet, hirsutism apariţia părului în zone în care nu este prezent în mod normal , tulburări de ciclu menstrual, acnee, labilitate emoţională, scăderea libidoului.
Dacă în hipotiroidie creşterea ponderală nu este una foarte mare, în cazul sindromului Cushing o persoană poate să câştige în greutate până la kg faţă de greutatea iniţială.
În această boală, ţesutul adipos se dispune în special în zona abdomenului, toracelui şi feţei. Tratamentul sindromului Cushing este mult mai complex decât cel al hipotiroidiei şi poate să implice chirurgie, radioterapie, tratament medicamentos sau o combinaţie a acestora. În cazul copiilor atât hipotiroidia cât şi sindromul Cushing duc la creştere ponderală şi la scăderea vitezei de creştere. Dacă un copil este supraponderal şi scund, el trebuie îndrumat cât mai repede la un consult endocrinologic. Acelaşi lucru le este recomandat şi adulţilor care au simptome ca cele descrise în cadrul celor 2 afecţiuni prezentate mai sus.
În cadrul Centrului Medical Sanconfind pacienţii pot beneficia de consult endocrinologic de specialitate. Un mare avantaj pentru pacienţi este acela că au posibilitatea de a efectua investigaţiile recomandate de medic tot în cadrul centrului şi pot obţine mult mai rapid un diagnostic şi un tratament eficient. Web analytics.
Contul tau. Săptămâna medicală Nr. Arata mai multe. Arata mai putine. Alege judet None Alege ziua. Lista articole. Alte articole despre: obezitate Urologie DR.
Email nu va fi publicat :. Obezitatea este consecinta unui cumul de energie depozittat sub forma de lipide, cumul rezultat din dezechilibrul intre aportul si consumul de energie. Trebuie luate in considerare doua elemente: aportul de alimente — factorul exogen — si sistemele organismului care regleaza metabolismele anabolismul si catabolismul — factorul endogen. Deci, conditiile care determina aparitia obezitatii sunt aportul alimentar exagerat si hipertonia sistemelor anabolizante, ambii factori se conditioneaza reciproc indifferent de factorul primitiv afectat.
Sistemele anabolizante includ glandele endocrine, in primul rand pancreasul cu hormonul sau insulina, corticosuprarenala cu cortizolul si hipofiza cu hormonal somatotrop.
Cresterri repetate ale glicemiei prin abuz alimentar determina stimularea pancreatica si eliberarea de insuluna. Cu timpul, apare hipertonia pancreatica functional, tradusa prin raspuns neadecvat, se descarca insulina in cantitati mai mari decat cele necesare.
Acestea vor determina scaderi ale glicemiei sub minemele; admise. Hipoglicemia, prin releu hipotalamic, declanseaza descarcari catecolaminice, cortizolice, si foame, reactii care cresc din nou glicemia, prilej de relure a ciclului. Curba hiperglicemiei provocte denota aceste modificari ale glicemiei in functie de descarcarile de insulina si catecolamine. Asadar, cresterile intempestive ale glicemiei induse alimentar produc doua modificari fundamentale: hipertonia factorilor anbolizanti si foamea — necesiatea de a manca, foamea starneste foame.
De curand a fost descris un factor genetic — gene obezitatii — si produsul sau hormonal — leptina — care stabileste feedback — ul intre adipocite si factorii hipotalamici care guverneaza apetitul si balanta energetica.
Obezitate endocrina
Factorii de risc obezogeni In aparitia obezitatii intervin o multitudine de factori care interactioneaza intre ei: factori genetici, de mediu, psihologici si sociali. Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia obezitatii. Factorii ereditari Obezitate endocrina intr-o masura importanta la aparitia obezitatii, respectiv la cresterea susceptibilitatii fata de Obezitate endocrina. S-a observat, de asemenea, Obezitate endocrina factorii ereditari joaca un rol major mai ales in unele tipuri dismorfice de obezitate. Comportamentul alimentar Dintre factorii modificabili, cel mai evident este comportamentul alimentar. S-a demonstrat ca supraalimentatia — cresterea aportului de calorii endocrlna duce la acumularea depozitelor de grasime. Pofta de mancare este influentata de numerosi factori printre care: tulburarile psihice, leziunile hipotalamice endoxrina alte leziuni Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa Obezitate endocrina IMC depaseste 30kgm2.
Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata Obezitate endocrina in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o valoare a IMC intre kgm este considerata normala, iar excesul ponderal este la o valoare intre kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii Obezitate endocrina, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, cat si la femei.
Factorii de risc obezogeni In aparitia obezitatii intervin o multitudine de factori care interactioneaza Obezitate endocrina ei: Obezitate endocrina genetici, de mediu, psihologici Obezitate endocrina sociali. Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia obezitatii. Factorii ereditari contribuie intr-o masura importanta la aparitia obezitatii, respectiv la cresterea susceptibilitatii fata Obezitate endocrina boala. S-a observat, de asemenea, ca factorii ereditari joaca un rol major mai ales in unele tipuri dismorfice de obezitate.
Comportamentul alimentar Dintre factorii Obezitate endocrina, cel mai evident este comportamentul alimentar. S-a demonstrat ca supraalimentatia — cresterea aportului de calorii — duce la acumularea depozitelor de grasime.
Pofta de mancare este influentata de numerosi factori printre care: tulburarile psihice, leziunile hipotalamice sau alte leziuni Generalitati Obezitatea este o afectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporala IMC depaseste 30kgm2.
Indicele de masa corporala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea organismului la patrat si este cea mai utilizata formula in aprecierea starii de nutritie a organismului. Ex o Obezitate endocrina a IMC intre kgm este considerata Obezitate endocrina, iar excesul ponderal este la o valoare intre kgm. Tesutul adipos este distribuit la nivelul organismului in functie de sex, varsta, gradul activitatii fizice, ingestia unor medicamente i creste odata cu inaintarea in varsta atat la barbati, Obezitate endocrina si la femei.
Obezitatea poate fi determinata genetic, iar Obezitate endocrina de mediu asociati afectiuni hipotalamice, boli endocrine, ovare polichistice, medicamente contribuie la patogeneza obezitatii. Cauze principale Exista trei factori care determina castigul ponderal: Rata metabolica scazuta Diabetul de tip 2 apare atunci cand fie organismul nu produce suficienta insulina in sange sau cand celulele nu utilizeaza in mod corect insulina produsa. Obezitatea diminueaza capacitatea insulinei de a controla zaharul din sange, astfel ca exista un risc crescut de a se declansa diabetul zaharat, intrucat organismul incepe sa produca o cantitate excesiva de insulina pentru a reglementa nivelul de zahar din sange, fara sa fie capabil sa mentina nivelul zaharului din sange in limite normale.
Obezitatea si bolile cardiace Persoanele supraponderale si obeze au un risc crescut de a dezvolta boli de inima, fiind predispuse la atac de cord, insuficienta cardiaca congestiva, moarte subita din cauze cardiace, angina pectorala. In plus, au un ritm cardiac anormal, fata de persoanele cu un indice de masa corporala sanatoas. Sistemul endocrin Sistemul endocrin joaca un rol important in desfasurarea unor functii importante ale organismului Obezitate endocrina, reproducere, homeostazie. Sistemul endocrin este compus in principal din hipotalamus, hipofiza, tiroida, paratiroide, glandele suprarenale, Obezitate endocrina pineala si glandele reproducatoare.
Obezitate endocrina endocrine actioneaza alaturi de sistemul imunitar si cel nervos pentru a mentine sanatatea organismului uman. Glandele endocrine secreta hormoni importanti direct in fluxul sanguin. Acesta circula apoi la majoritatea partilor corpului. Tulburarile endocrine Tulburarile endocrine sunt afectiuni legate de glandele endocrine ale organismului.
Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt semnale chimice secretate sau trimise in corpul unei persoane prin intermediul sistemului circulator. Hormonii ajuta la reglementarea multora dintre procesele organismului, cum ar fi respiratia, echilibrul fluidelor, feminitate sau masculinitate si controlul Generalitati Bolile reumatice apar frecvent atunci cand o persoana sufera si de tulburari endocrine care afecteaza celulele tesutului conjunctivdeoarece hormonii sunt implicati in dezvoltarea si functionarea tesutului conjunctiv.
In cazul in care componentele specifice ale unui tesut conjunctiv sunt modificate de procese hormonale anormale, vor exista modificari ale Obezitate endocrina fizice ale tesutului conjunctiv, dar si ale capacitatii functionale a testutului. In urma acestui fenomen, se declanseaza unele boli reumatice. Glanda pituitara Productia excesiva de hormoni de crestere duce la o Obezitate endocrina exagerata a copiilor rezultand gigantismul sau la acromegalie. Artrita intalnita in acromegalie este un tip distinct de boala degenerativa articulara care cauzeaza degenerarea articulatilor mari, asociate cu proliferare osoasa si dureri frevente de spate. Obezitate endocrina excesiva a articulatiilor este intalnita pana in stadiile avansate ale bolii.
Cresterea articulatiilor este Generalitati Perturbatorii endocrini sunt substante chimice regasite in numeroase produse cosmetice, de curatare sau de ingrijire personala, despre care oamenii de stiinta au descoperit in ultimii ani ca ar avea un impact negativ asupra proceselor naturale ale organismului.
Chimicalele care afecteaza echilibrul hormonal sunt asociate cu un numar ingrijorator de afectiuni, de la infertilitate, pana Obezitate endocrina cancer si probleme neurologice grave. Actiunea perturbatorilor endocrini in corp Perturbatorii hormonali afecteaza functionarea sistemului endocrin in mai multe moduri.
Aceste chimicale imita actiunea hormonilor naturali, determinand productia lor excesiva sau insuficienta. Astfel, se instaleaza dezechilibre la acest nivel, mecanismul organismului de reglare hormonala fiind impiedicat sa isi indeplineasca functiile. Mai mult, exista substante chimice nocive care interfereaza cu absorbtia nutrientilor esentiali sau care transmit semnale responsabile cu moartea prematura a In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a Obezitate endocrina de la sine accesul facil la alimente – de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate – sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in Obezitate endocrina de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii Obezitate endocrina sanatatii ne-a vorbit dr. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie?
Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate, in diferite grade, atat Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: – norme sociale care favorizeaza caractere delicate; – personalitatea Obezitate endocrina – distorisiuni ale perceptiei; – supraevaluarea beneficiilor Obezitate endocrina sau scaderii in greutate sau modificarii formei; – regimul alimentar, in special la varste critice.
Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie.
Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa Generalitati Paracenteza reprezinta procedura medicala prin care se dreneaza fluid patologic din Obezitate endocrina abdominala. Acumularea de lichid in cavitatea abdominala se numeste ascita si poate sa apara in nenumarate situatii, printre care: ciroza hepatica, insuficienta cardiaca congestiva, boli endocrine, sindrom nefrotic, malnutritie, neoplasme, infectii in special in tuberculoza peritoneala, in peritonite bacteriene, fungice sau parazitare.
Lichidul este drenat folosind un ac lung si subtire ce se trece prin peretele abdominal in cavitatea peritoneala. In general, lichidul extras este trimis catre laborator in vederea determinarii cauzei si tipului de ascita. Paracenteza se realizeaza si pentru a reduce presiunea intraabdominala in cazul pacientilor cu ciroza sau cancer si pentru a imbunatati respiratia si starea generala. Paracenteza terapeutica Obezitate endocrina indicata in momentul in care lichidul de Obezitate endocrina s-a acumulat in cantitate foarte mare si compromite functia respiratorie, Graul este cultivat mai ales ca aliment, dar si ca planta medicinala. Radacina graului este lunga, frunzele sunt lineare, iar inflorescenta este un spic compus. Fructul Obezitate endocrina este o cariopsa de culoare bruna si forma ovala.
Planta este cultivat si creste mai ales in zonele de campie si stepa, la noi in tara. Graul infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul boabele. Planta contine: apa, lipide, proteine, Obezitate endocrina, fibre, saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, Obezitate endocrina, cobalt, siliciu, iod, vitamina a, vitamina b, vitamina E, vitamina k, vitamina d, fermenti.
Planta are calitati Obezitate endocrina, tonice, diuretice, antiinflamatorii. Graul este folosit si in industria alimentara si panificatie.
Uz intern: – boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stari febrile, dispepsie, acnee, convalescenta, tuse, afectiuni Obezitate endocrina, tulburari neurovegetative, obezitate, sterilitate, afectiuni Metilprednisolona apartine unui grup de medicamente numite corticosteroizi steroizi. Steroizii sunt Obezitate endocrina in mod natural in organismul dumneavoastra, si sunt importanti pentru multe dintre functiile Obezitate endocrina. Afectiuni endocrine – insuficienta corticosuprarenaliana primara sau secundara, in asociere cu mineralocorticoizi hidrocortizonul sau cortizonul reprezinta prima alegere.
La copilul mic administrarea Obezitate endocrina mineralocorticoizi are o mare importanta. Servicii medicale – recuperare medicina fizica si balneologie – recuperare medicala neurologica pentru deficienti motori – sanatoriul balnear asigura tratament pentru:tulburari digestive gastrite cronice hipo- si hiperacide, ulcere gastrice si duodenale, la un interval de cel putin 3 ani de la faza dureroasa, afectiuni Obezitate endocrina postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipatie cronica boli hepatobiliare dischinezie biliara, colicistita cronica cu sau fara calculi, stari postoperatorii in boli ale ficatului boli metabolice si nutritionale diabet melitus, forme usoare si intermediare, obezitate boli ale rinichiului si urinare stari de dupa tratamentul infectiilor urinare, acolo unde nu au existat leziuni sau dereglari renale.
Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor:reumatismale degenerative si diartriticecardiovasculare si respiratorii astma alergica, traheobronsite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem Generalitati In organism exista doua tipuri de glande, organe care produc secretii: glande cu secretie externa sau glande exocrine, ale caror secretii nu se varsa in sange glanda lacrimala, salivara, glandele care secreta sucuri digestive etc. Hormonii au rolul de a regla buna functionare a tuturor organelor din corp, care asigura cresterea, perpetuarea speciei, adaptarea la mediu etc.
Unele glande endocrine sunt unice: hipofiza, tiroida, pancreasul, iar altele sunt pereche: glande paratiroide, suprarenale, genitale ovarele si testiculele. Analiza hormonilor este foarte dificila, de aceea se efectueaza numai in spitale sau in laboratoare speciale si numai la indicatia medicului endocrinolog. Pentru fiecare glanda endocrina exista analize numeroase, dar in exemplele de mai jos sunt amintite numai cele care se Obezitate endocrina mai frecvent in practica medicala.
Hormonul de Prezenta hotarare stabileste cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor cu boli profesionale cauzate de agenti nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca. Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina.
Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului energetic si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau in care celulele nu o pot folosi eficient.
Raspandire Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli cronice ale civilizatiei. Pe cat de simpla pare astazi determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificila este totusi determinarea prevalentei diabetului zaharat la o anumita populatie. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca Obezitate endocrina aplicate. Numarul total al persoanelor Obezitate endocrina diabet zaharat a crescut de la milioane in la milioane de cazuri in De asemenea, Generalitati Sangele Obezitate endocrina are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine si substante minerale calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc.
Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc.
Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea Obezitate endocrina necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile zaharul, produsele zaharoase, miereaprecum si alimentele care contin amidon faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.
Generalitati Pancreatita reprezinta inflamatia pancreasului, Obezitate endocrina glanda cu secretie mixta exocrina si endocrina si cu importanta majora in functionarea corecta a organismului. Este localizata anterior de coloana vertebrala, posterior de stomac si vine in raport cu splina la extremitatea stanga si cu duodenul la extremitatea dreapta. Obezitate endocrina o glanda mixta, secreta: – Enzime digestive foarte puternice prin componenta exocrina reprezentata de acini. Sucul pancreatic este drenat prin canalele excretorii in duoden, unde participa la digestia chimica a tuturor principiilor alimentare: carbohidrati, proteine si lipide, prin zaharaze, proteaze, lipaze. Aceste enzime sunt secretate in forma inactiva, activarea lor facandu-se doar in lumenul duodenal.
Hormonii pancreatici sunt raspunzatori de reglarea Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice Obezitate endocrina insulina.
Obezitate endocrina. Forma de obezitate, cauzata de tulburarea functiei diferitelor glande endocrine.
De exemplu: obezitate hipercorticala, care se dezvolta in legatura cu hipersecretia hormonilor cortico-suprarenali (hipercorticism) datorita unui adenom bazofil al hipofizei sau unui corticosterom (boala si sindromul Cushing). Diagnosticul de obezitate se pune atunci când o persoană adultă are un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. Acest indice se obţine împărţind greutatea (măsurată în kilograme) la pătratul înălţimii (măsurată în metri). Aceeaşi formulă se foloseşte şi pentru copii, doar că în acest caz, pentru a pune. Când dăm vina pe hormoni pentru kilogramele în plus? Avem ușor tendința să zicem că ne-am îngrășat din cauză că avem probleme cu “glanda”, însemnând aici glanda tiroidă sau generic, o “dereglare” hormonală de orice fel. Adevărul este însă că de cele mai multe ori ajungem să “punem” kilograme în plus din cauza unui stil. 5/21/ · Exista numeroase afectiuni de natura endocrina care insotesc obezitatea: tumori si inflamatii ale hipotalamusului, hipotiroidoism, insulinom, sindromul cushing, sindromul ovarelor micropolichistice, hipogonadismul – toate fiind insotite de obezitate. Diagnosticarea afectiunilor, respectiv a cauzelor acestora, se poate realiza in cadrul unei.
9/7/ · Diagnosticul de obezitate se pune atunci când o persoană adultă are un indice de masă corporală (IMC) peste 30 kg/m2. Acest indice se obţine împărţind greutatea (măsurată în kilograme) la pătratul înălţimii (măsurată în metri). Aceeaşi formulă se foloseşte şi .
obezitatea in boli endocrine
Constantin Dumitrache — Institutul de Endocrinologie C. Parhon in Tratatul de Endocrinologie editia :. Obezitatea este consecinta unui cumul de energie depozittat sub forma de lipide, cumul rezultat din dezechilibrul intre aportul si consumul de energie. Trebuie luate in considerare doua elemente: aportul de alimente — factorul exogen — si sistemele organismului care regleaza metabolismele anabolismul si catabolismul — factorul Obezitate endocrina. Deci, conditiile care determina aparitia obezitatii sunt aportul alimentar exagerat si hipertonia sistemelor anabolizante, ambii factori se conditioneaza reciproc indifferent de factorul primitiv Obezitate endocrina. Sistemele Obezutate includ glandele endocrine, in primul rand pancreasul Obezitate endocrina hormonul sau insulina, corticosuprarenala cu Obezitate endocrina si hipofiza cu hormonal somatotrop. Cresterri repetate ale glicemiei prin abuz alimentar determina stimularea pancreatica si eliberarea de insuluna. Cu timpul, apare hipertonia pancreatica functional, tradusa prin raspuns neadecvat, se descarca insulina Obezitate endocrina cantitati mai mari decat cele necesare. Acestea vor determina scaderi ale glicemiei sub minemele; admise. Hipoglicemia, prin releu hipotalamic, declanseaza descarcari catecolaminice, cortizolice, si foame, reactii care Obezutate din nou glicemia, prilej de relure a ciclului.
Curba hiperglicemiei provocte denota aceste modificari ale glicemiei in Obezitate endocrina de descarcarile de insulina si catecolamine. Asadar, cresterile intempestive ale glicemiei induse alimentar produc doua modificari fundamentale: hipertonia factorilor anbolizanti si foamea — necesiatea de a manca, foamea starneste foame.
Când dăm vina pe hormoni pentru kilogramele în plus? Câteodată însă hormonii chiar sunt de vină! Alteori, obezitatea în sine poate să ducă la unele disfuncții endocrine! E bine să avem în vedere o vizită la endocrinolog, mai ales dacă:. Aceste modificări apar frecvent în situații de exces de testosteron, cel mai frecvent într-un sindrom de ovare polichisticede care vom mai discuta! Așa se manifestă un sindrom Cushingadică un exces de cortizol din glandele suprarenale. Modificări asemănătoare apar și la persoanele care urmează tratament cronic Obezitate endocrina glucocorticoizi de exemplu Prednison pentru alte afecțiuni, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau lupusul eritematos. Acestea pot Obezitate endocrina semne ale unui hipotiroidism!
Deficitul de hormoni tiroidieni duce la o încetinire a metabolismelor, adică arderi mai lente și la Obezitate endocrina tendință la creștere în greutate. E adevărat că o mare parte din aceste kilograme în plus apar nu prin acumulare de țesut gras, ci mai degrabă prin retenția de apă si sare care însoțește hipotiroidismul și se care se corectează repede după Obezitate endocrina tratamentului.
Vi s-a părut util? Dați mai departe! Toate Știință Generale. Obezitatea de cauză endocrină.
Postări recente Afișează-le pe toate. OK, le-am pus Ce înseamnă, de fapt, obezitatea? Obezitate endocrina ne facem cu kilogramele în plus?