Skip to content
Menu
Mangosteen pulbere în România
  • Home
  • Contact
  • DMCA
  • Privacy Policy
Mangosteen pulbere în România

Obezitatea referat medicina

Posted on ianuarie 14, 2021

Obezitatea constituie un factor major de risc in arterioscleroza, diabet si cancer; boli ale societatii industrializate moderne. Riscul de infarct, atac cerebral si depresie; nemaimentionand aici numeroasele afectiuni non – fatale incluzand degenerarea articulatilor si . Acest referat descrie Obezitatea. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).. Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini.. Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Muntean Gheorghe Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Referat Obezitatea pentru Facultate. Obezitatea este o problema ce ia amploare in lumea industrializata. Ea nu tine doar de a manca mai putin si de a efectua mai multe exercitii fizice, ci de consumarea unor alimente hranitoare ce nu sunt compromise de catre metodele agriculturii moderne si de procesele de fabricatie. Obezitatea reprezintă una dintre principalele cauze de deces ce pot fi prevenite la nivel mondial. Studii americane și europene efectuate la scară largă au arătat că riscul de deces este cel mai mic la un IMC de 20–25 kg/m 2 la nefumători și de 24–27 kg/m 2 la fumători, riscul crescând odată cu schimbările în oricare direcție. Un IMC mai mare de 32 a fost asociat cu o rată a. Obezitatea este definita ca o acumularea de grasime corporala in exces.

In timp ce unii o privesc doar ca pe o problema estetica, obezitatea este de fapt o boala cronica ce nu trebuie neglijata. Persoanele obeze prezinta risc crescut pentru mai multe afectiuni, printre care: hipertensiune, diabet zaharat tip 2, boala coronariana, accident vascular cerebral, osteoartrita, unele forme de cancer.

Obezitatea referat medicina

Obezitatea referat medicina
Persoanele încadrate în gradul 1 de obezitate și care suferă de boli cardiace nu prezintă o incidență mai mare a altor probleme cardiace decât persoanele cu greutate normală și care, de asemenea, suferă de boli cardiace. Obezitatea hiperpla-zica, cu numar crescut de adipocite, depinde de alimentatia primita in copilarie. Tania Budi, secretul tinereții la 53 de ani. Ele pot ajuta obezul la inceputul curei de slabire, dar nu Obezitatea referat medicina fi luate la infinit. New York Rsferat. Anevrismul disecant al aortei Obezitatea referat medicina ca semn Obezitatea referat medicina durerea foarte intensă cu iradiere pe întreg traiectul aortei. Sectiunea Accesibilitate. Alte referate Obdzitatea afectiuni ale sistemului nervosafectiuni ale sistemului nervos referatafectiuni ale sistemului nervos central. Separarea acestor Med Sport Sci.

Obezitatea poate determina probleme sociale, economice si psihologice ca rezultat al prejudecatilor si scaderii autorespectului. Obezitatea definita ca o crestere a tesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscuta sub denumirea de exces ponderal. Dispunerea grasimii are insa o influenta mare asupra riscului de imbolnavire. Obezitatea consta dintr-o acumulare de grasime in organism a carui greutate creste din aceasta cauza, depasind cu cel putin % greutatea ideala. Aceasta acumulare de grasime nu este numai un defect estetic, ci ea reprezinta un risc marit pentru unele boli grave ca ateroscleroza si consecintele ei(infarctul de miocard si hemoragia cerebrala. Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 – 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de tesut adipos.

Obezitate,referat Obezitatea,Afectiuni ale sistemului nervos,Afectiuni ale inimii,Bolile sistemului circulator,Tiroida,Hernii abdominale,Afectiuni cardiovascula /10(17).

Referat: Obezitatea (#) – Graduo

Obezitate - Wikipedia
International Obezitatea referat medicina Publishing, Inc. Semnele premonitorii preced cu câteva ore, pana la zile, instalarea ictusului propriu-zis. Există Obezitatea referat medicina multe organizații care promovează acceptarea obezității. Riscul relativ de deces peste 10 ani la bărbații caucazieni stânga și femeile caucaziene dreapta din Statele Unite, care nu au fumat niciodată, în funcție de IMC. Obezitatea referat medicina Wound Manage. Anevrismele aortei abdominale durere în lombe şale şi abdomen cu prezenţa unei tumori pulsatile. In cazul acesteia, indicele de masa corporala depaseste Sunt necesare programe nationale de sanatate publica pentru adulti si copii pentru a schimba obiceiurile alimentare si combate sedentarismul. Un numar crescut de adipocite este un risc crescut de obezitate. Este important de investigat istoricul familial al pacientului, de inventariat preferintele alimentare ale acestuia si de estimat nivelul activitatii fizice. Br J Sports Med.
Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica.

Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament. IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru obezitate.
De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata circumferinta abdominala. Obezitatea poate imbraca un caracter generalizat sau un aspect segmentar. Distributia excesului ponderal la nivelul jumatatii inferioare a corpului caracterizeaza obezitatea de tip ginoid „pear-shaped”. Obezitatea de tip android abdominala, truncala „apple-shaped”: tesutul adipos predomina la nivelul trunchiului este corelata cu o rata mai mare de aparitie a complicatiilor. Circumferinta abdominala mai mare de 88 cm la femei si cm la barbati creste riscul dezvoltarii altor probleme medicale. Aprecierea obezitatii se poate face dupa raportul dintre greutate si inaltime, sau dupa masurarea pliului cutanat.
De exemplu un individ inalt de 1,70 m, trebuie sa aiba o greutate de 70 kg. T si G au aceeasi semnificatie ca mai sus. Formula este complicata, de aceea in practica nu se prea foloseste. Inca din copilarie exista o deosebire in ceea ce priveste cantitatea de grasime si repartitia intre cele doua sexe, prevaland la fetite.

Diferenta se mentine si in ceea ce priveste numarul de adipocite celule cu grasime , care este mai mare la femei. Numarul de celule adipoase, odata fixat posibil ereditar , ramane definitiv.
Raportul dintre numarul si volumul celulelor adipoase determina o forma hipertrofica si o alta hiperplazica de obezitate. Acest raport este controlat de unii hormoni care influenteaza si repartitia. Hormonii androgeni testosteronul si glucocorticoizii influenteaza depunerea grasimilor in partea superioara a corpului, iar estrogenii in partea inferioara. Tesutul adipos nu este un tesut inert, deoarece el regleaza captarea acizilor grasi si a trigliceridelor circulante, sinteza endogena a gliceridelor plecand de la glucoza, catabolismul acizilor grasi, eliberarea acizilor grasi in circulatie etc. Obezitatea endogena este expresia unei boli neuroendocrine. Foarte multi factori contribuie la instalarea obezitatii, care apare atunci cand echilibrul energetic este dezechilibrat, adica energia acumulata numarul de calorii prin alimentatie este mai mare decit energia cheltuita.
Obezitatea se intalneste frecvent in tarile cu nivel de trai ridicat.

Obezitatea are, rareori ce-i drept, cauze medicale precum sindromul Cushing sau sindromul Prader-Willi. Si artrita poate cauza, indirect, obezitate prin limitarea activitatilor fizice care cauzeaza dureri articulare. Obezitatea infantila creste riscul de obezitate la maturitate. Cu toate ca poate exista predispozitie genetica pentru obezitate, medicii sunt de parere ca responsabile pentru obezitatea in randul copiilor ar fi alimentatia, sedentarismul si obiceiurile nesanatoase deprinse din familie. Diagnosticul de obezitate este stabilit de catre medicul de familie in urma calcularii indicelui de masa corporala.
Totodata, medicul va dori sa faca si o serie de alte analize, pentru evaluarea riscurilor la care este expus pacientul obez. Printre acestea se numara analizele de sange ce dezvaluie valorile colesterolului, precum si glicemia, dar si electrocardiograma, analize la nivelul glandei tiroide ori screening pentru diabet sau steatoza hepatica. Indicele de masa corporala permite masurarea grasimii corporale in functie de inaltime. Adolf Quetelet, matematician de origine belgiana, a fost primul care a dezvoltat un calcul pentru indicele de masa corporala. Indicele de masa corporala este exprimat in kilograme pe metru patrat.

Pe doc. Modul in care este distribuita grasimea este, de asemenea, luat in considerare de catre medici atunci cand se stabileste diagnosticul de obezitate. Obezitatea centrala caracterizata de acumularea de grasimi in jurul abdomenului este diagnosticata in urma masurarii circumferintei taliei. O femeie sanatoasa ar trebui sa masoare in talie 80 de centimetri, in timp ce un barbat ar trebui sa aiba circumferinta taliei de 94 de centimetri. Femeile care masoara in talie peste 88 de centimetri, iar barbatii care depasesc centimetri sunt diagnosticati cu obezitate si sunt expusi unor riscuri majore pentru sanatate. Obezitatea centrala este mai periculoasa decat alte tipuri de obezitate intrucat grasimile sunt acumulate, in cazul acesteia, la nivelul cavitatii abdominale, acolo unde se afla, de asemenea, multe organe vitale.
Obezitatea poate avea o serie de complicatii, reprezentand un factor de risc major pentru sanatatea ta. De aceea, obezitatea trebuie tratata cu seriositate atat de catre medic, cat si de pacient. Slabitul nu este o optiune in cazul unei persoane obeze, ci este o necesitate pentru mentinarea sanatatii si a starii de bine. Riscul de boli cardiovasculare este marit in cazul pacientilor obezi. Dislipidemia, hipertensiunea si alte afectiuni cardiovasculare sunt favorizate de obezitate. Mai mult decat atat, riscurile in cazul pacientilor care sufera de asemenea afectiuni asociate cu obezitatea este cu mult mai mare decat cele ale pacientilor cu o greutate normala. Bolile metabolice pot aparea, de asemenea, pe fondul obezitatii.

De pilda, diabetul de tip 2 poate aparea la pacientii obezi, care dezvolta rezistenta la insulina.
Rezistenta la insulina este o consecinta a obezitatii, care are ca urmare cresterea nivelului de zahar din sange, caracteristica diabetului. Afectiunile digestive sunt si ele adesea intalnite in randul pacientilor care sufera de obezitate, aceasta conditie crescand predispozitia pentru tulburarile gastrointestinale precum boala de reflux gastroesofagian ori cancerul la nivelul esofagului. Pe fondul obezitatii pot aparea o serie de afectiuni ale pielii.
Acest lucru se petrece, in primul rand, din cauza modificarilor hormonale din organism. O afectiune dermatologica des intalnita in randul pacientilor obezi este acantoza nicarigans — aceasta afectiune se manifesta prin innegrirea unor zone ale pielii, care ulterior se pot si ingrosa. Acantoza nicarigans apare la pacientii cu rezistenta la insulina. O alta problema a persoanelor obeze sunt si vergeturile, care apar in urma intinderii excesive a pielii, cauzata de acumularea continua de kilograme.
Venele varicoase, dermatita si ulcerele cutanate pot, de asemenea, sa apara pe fondul obezitatii. Mediul umed care se creeaza intre cutele facute de piele din cauza grasimii reprezinta mediul ideal pentru bacterii si fungi, iar astfel creste riscul de iritatii si chiar si infectii cutanate. Sistemul osos si articulatiile pot avea, de asemenea, de suferit de pe urma obezitatii.

Osteoartrita este o boala des intalnita in randul pacientilor care sufera de obezitate. Depresia si obezitatea creeaza un cerc vicios. Depresia poate face pacientul sa manance compulsiv si sa acumuleze kilograme in plus, in timp ce obezitatea poate determina aparitia depresiei pacientului.
Obezitatea afecteaza stima de sine, viata sociala si poate determina individul sa se izoleze. Obezitatea afecteaza fertilitatea femeilor. Studiile au aratat ca sansele de concepere a unui copil sunt mai mici in randul mamelor care sufera de obezitate. Obezitatea cauzeaza adesea rezistenta la insulina, care la randul ei cauzeaza anovulatie ciclurile femeii sunt neregulate din cauza ca femeia nu ovuleaza lunar.
Obezitatea apare in urma unui mix care arata astfel: predispozitie genetica, factori de mediu si factori psihologici. Iata factorii care cresc riscul de obezitate:. Mostenirea genetica — genele mostenite pot face ca scaderea in greutate sa fie mai anevoioasa in cazul unor pacienti.

Persoanele care cresc intr-un mediu defavorizat si traiesc intr-o familie cu obiceiuri alimentare nesanatoase, prezinta risc crescut de obezitate. Factorii psihologici — depresia poate cauza obezitate, atunci cand pacientul isi cauta alinarea in mancare. Obezitatea poate avea ca si consecinta izolarea sociala, precum si izolarea profesionala.
Pacientii obezi prezinta risc crescut de depresie, care degenereaza apoi in izolare sociala si chiar si profesionala. Pacientului obez ii este mai greu sa se reintegreze in cercurile sociale si sa isi gaseasca un loc de munca, comparativ cu un pacient cu o greutate normala. Obezitatea morbida pune in pericol viata pacientului. Nu numai durata vietii acestui pacient este afectata, ci si calitatea vietii acestuia are de suferit. Principalul risc al pacientilor cu obezitate morbida este cel cardiovascular.

Bolile cardiace pot provoca decesul pacientilor care sufera de obezitate. Riscul de tromboza, de embolism pulmonar, de diabet, de accident vascular cerebral, de scleroza multipla este de asemenea marit de obezitate, punand viata pacientilor obezi in pericol. Obezitatea poate fi tratata, prin eforturile depuse de pacient si echipa de specialisti care il ajuta, ce poate fi alcatuita din medici, nutritionisti si antrenori de fitness. Dieta alimentara este prima care trebuie modificata pentru scaderea in greutate. Pacientul va fi invatat de medic ce, cum si cand sa manance.
Acesta va renunta la alimentele nesanatoase, bogate in grasimi si zaharuri, dar va reduce totodata si aportul caloric, astfel incat kilogramele in plus sa fie eliminate treptat. Alimentele permise in tratarea obezitatii sunt cele sarace in calorii. Persoanele încadrate în gradul 1 de obezitate și care suferă de boli cardiace nu prezintă o incidență mai mare a altor probleme cardiace decât persoanele cu greutate normală și care, de asemenea, suferă de boli cardiace.

Totuși, la persoanele încadrate în grade de obezitate mai mari, riscul unor evenimente ulterioare este crescut.
Se crede că, la nivel individual, majoritatea cazurilor de obezitate se explică printr-o combinație de consum excesiv de calorii și lipsa activității fizice. O analiză din a identificat zece alte posibile cauze ale creșterii obezității: 1 odihnă insuficientă, 2 disruptori endocrini substanțe poluante din mediu ce interacționează cu metabolismul lipidic , 3 o variabilitate scăzută a temperaturii mediului înconjurător, 4 diminuarea fumatului , deoarece fumatul suprimă pofta de mâncare, 5 consumul crescut de medicamente care duc la creșterea în greutate de ex.
Consumul caloric pe cap de locuitor variază considerabil între diferite regiuni și țări. De asemenea, s-a modificat semnificativ de-a lungul anilor. Statele Unite aveau cel mai mare număr, cu  calorii de persoană în Disponibilitatea la scară largă a principiilor nutriționale [78] nu a ajutat foarte mult în rezolvarea problemelor legate de supraalimentare și alegerea incorectă a alimentelor. La femei creșterea a fost de  calorii pe zi  calorii în și  calorii în , iar la bărbați cantitatea medie a crescut cu  calorii pe zi  calorii în și  calorii în Această creștere a numărului de calorii a fost cauzată în mare parte de consumul de carbohidrați, și nu de cel de grăsimi.
Pe măsură ce societățile se bazează din ce în ce mai mult pe porții mari, pline de energie și mese de la fast-food, asocierea dintre consumul de fast food și obezitate devine și mai alarmantă.

Politica agricolă și Revoluția verde din Statele Unite și Europa au dus la scăderea prețurilor la alimente. În Statele Unite, subvenționarea porumbului, culturilor de soia , grâului și orezului prin intermediul legislației agricole U. Persoanele obeze declară în mod constant un consum mai scăzut de hrană, în comparație cu persoanele de o greutate normală.
Stilul de viață sedentar joacă un rol semnificativ în obezitate. Organizația Mondială a Sănătății indică faptul că peste tot în lume oamenii au din ce în ce mai puține activități recreaționale fizice, în timp ce un studiu din Finlanda [96] a descoperit o creștere a acestora, iar conform unui studiu din Statele Unite, activitățile fizice recreaționale nu s-au modificat semnificativ. Atât la copii, cât și la adulți există o asociere între timpul petrecut în fața televizorului și riscul de obezitate. Ca și în cazul multor altor afecțiuni, obezitatea constituie rezultatul interacțiunii dintre factorii ereditari și cei de mediu.
Polimorfismul genelor care controlează apetitul și metabolismul predispune la obezitate atunci când energia furnizată de alimente se află într-o cantitate suficientă. Începând din , peste 41 de loci ai acestor gene au fost asociați cu apariția obezității, sub acțiunea unor factori favorizanți. Ipoteza genelor prosperității postulează că din cauza lipsei hranei pe parcursul evoluției umanității, oamenii sunt predispuși la obezitate.

Capacitatea de a profita de rarele perioade de abundență prin depozitarea energiei sub formă de grăsime ar reprezenta un avantaj în perioadele în care disponibilitatea hranei variază foarte mult, persoanele cu rezerve mai mari de grăsime având mai multe șanse să supraviețuiască unei perioade de foamete. Pe de altă parte, această tendință de a acumula grăsime nu s-ar justifica într-o societate care dispune de rezerve constante de hrană. Anumite afecțiuni fizice sau psihice, dar și substanțele farmaceutice utilizate pentru tratarea acestora, pot crește riscul apariției obezității.
Afecțiunile medicale care cresc riscul apariției obezității includ anumite sindroame genetice rare menționate mai sus , precum și anumite afecțiuni congenitale sau dobândite: hipotiroidism , sindrom Cushing , deficiența hormonului de creștere [] și ulburări alimentare : hiperfagie și hiperfagie nocturnă. Anumite medicamente pot contribui la creșterea în greutate sau la apariția unor modificări în compoziția corporală ; printre aceste medicamente se numără insulina , sulfonilureicele , tiazolidinedionele , antipsihoticele atipice, antidepresivele , steroizii , anumite anticonvulsive fenitoina și valproatul de sodiu , pizotifenul și anumite medicamente utilizate în contracepția hormonală.
Deși factorii genetici sunt importanți în înțelegerea obezității, aceștia nu pot explica creșterea dramatică a numărului de cazuri de obezitate înregistrat în prezent în anumite țări sau la nivel mondial. Există câteva teorii referitoare la cauze, dar, în general, se crede că obezitatea constituie rezultatul mai multor factori.

Corelația dintre clasa socială și indicele de masă corporală diferă la nivel global. Un studiu din a arătat că, în țările dezvoltate, femeile dintr-o clasă socială superioară aveau mai puține șanse să devină obeze. Nu s-au înregistrat însă diferențe semnificative în cazul bărbaților provenind din clase sociale diferite.
În țările în curs de dezvoltare, s-a constatat o rată a obezității mai mare la femeile, bărbații și copiii din clasele sociale superioare. Se crede că acest lucru se datorează efectelor globalizării. O relație similară se constată și în Statele Unite: tot mai mulți adulți, chiar și din clase sociale superioare, sunt obezi în statele în care inegalitatea economică este evidentă. Au fost oferite multe explicații în ceea ce privește legătura dintre indicele de masă corporală și clasa socială.
Se crede că, în țările dezvoltate, persoanele înstărite își pot permite alimente mai bogate în nutrienți, sunt supuse unei presiuni sociale mai mari de a rămâne slabe și au mai multe posibilități de a-și menține condiția fizică. În țările nedezvoltate , disponibilitatea hranei, consumul ridicat de energie datorat muncii fizice și valorile culturale care favorizează persoanele mai corpolente contribuie, se crede, la situația prezentă. S-a descoperit că există o corelație între prieteni, frați și soți în ceea ce privește schimbarea în timp a indicelui de masă corporală.

Fumatul are un impact major asupra greutății. Persoanele care renunță la fumat se îngrașă, în medie, cu 4,4 kilograme 9,7 livre în cazul bărbaților și cu 5,0 kilograme 11,0 livre în cazul femeilor, în decurs de zece ani.
În Statele Unite, numărul copiilor influențează riscul de obezitate al părinților acestora. În țările aflate în curs de dezvoltare, urbanizarea contribuie la creșterea ratei obezității. Malnutriția în primii ani de viață contribuie, se pare, la rata actuală a obezității, aflată în creștere, în țările în curs de dezvoltare. Ca și în cazul datelor cognitivo-epidemiologice , există numeroase studii care confirmă că obezitatea se asociază cu deficiențele cognitive. Studiul efectelor agenților infecțioși asupra metabolismului se află încă la început. Flora intestinală diferă la persoanele slabe față de cele obeze.
Există indicii care arată că flora intestinală la persoanele obeze și la cele slabe poate afecta potențialul metabolic.

Se crede că această modificare aparentă a metabolismului sporește capacitatea de acumulare de energie, ceea ce conduce către obezitate. Urmează însă să se stabilească în mod clar dacă aceste diferențe reprezintă cauza directă a obezității sau rezultatul acesteia. S-a descoperit că există o legătură între virusuri și obezitate, atât la oameni, cât și la diferite specii de animale. Urmează însă să se stabilească în ce măsură aceste legături contribuie la rata actuală a obezității, aflată în creștere. Buletinul publicitar rezumă multe mecanisme fiziopatologice implicate în apariția și întreținerea obezității.
Din momentul acestei descoperiri, au fost elucidate multe alte mecanisme hormonale care participă la reglarea apetitului și aportului alimentar, modelele de depozitare a țesutului adipos , și apariția rezistenței la insulină. După descoperirea leptinei, s-au studiat ghrelina , insulina , orexina , PYY , colecistokinina , adiponectina , ca și mulți alți mediatori. Adipokinele sunt mediatori produși de către țesutul adipos și se presupune că acțiunea lor este modificată de multe boli asociate cu obezitatea. Leptina și ghrelina sunt considerate a fi complementare în ceea ce privește influența lor asupra apetitului, ghrelina fiind produsă prin controlul pe termen scurt al apetitului, modulat de stomac mâncăm când stomacul este gol și ne oprim când stomacul este destins.

Leptina este produsă de către țesutul adipos pentru a semnaliza rezervele de depozite de grăsimi din organism și mediază controlul apetitului pe termen lung mâncăm mai mult când depozitele de grăsimi sunt reduse și mai puțin când depozitele de grăsimi sunt mai mari.
Cu toate că administrarea leptinei poate fi eficace într-un mic subgrup de persoane obeze cu deficit de leptină, se consideră că majoritatea persoanelor obeze sunt rezistente la leptină și s-a descoperit că prezintă concentrații crescute de leptină. Deși leptina și ghrelina sunt produse la nivel periferic, ele controlează apetitul prin intermediul acțiunilor lor asupra sistemului nervos central. În special, acestea și alți hormoni corelați cu apetitul acționează asupra hipotalamusului , o regiune cerebrală centrală care reglează aportul de alimente și consumul de energie.
La nivelul hipotalamusului există mai multe mecanisme care contribuie la rolul său în integrarea apetitului, calea melanocortinei fiind cel mai bine înțeleasă. Nucleul arcuat conține două grupe distincte de neuroni. Ambele grupuri de neuroni ai nucleului arcuat sunt reglați parțial de către leptină. Prin urmare, un deficit în semnalizarea leptinei, fie pe calea deficitului de leptină, fie pe calea rezistenței la leptină, duce la supraalimentare și este posibil să contribuie la apariția unor forme genetice și dobândite de obezitate.

Organizația Mondială a Sănătății OMS anticipează că supraponderalitatea și obezitatea ar putea înlocui curând unele preocupări tradiționale de sănătate publică , precum subnutriția și bolile infecțioase , reprezentând cea mai semnificativă cauză de afectare a stării de sănătate. Soluțiile urmăresc modificarea factorilor care provoacă consumul de calorii excesive și inhibă activitatea fizică. Eforturile includ programe federale rambursate privind alimentația în școli, limitarea publicizării directe a alimentelor de tip junk food la copii [] și scăderea accesului la băuturile care conțin zahăr în școli.
Numeroase țări și grupuri au publicat rapoarte cu privire la obezitate. Se evaluează modalități multilaterale de abordare a ratelor crescânde de obezitate. În cadrul Politicii de acțiune împotriva obezității Obesity Policy Action OPA măsurile întreprinse pot fi divizate în politici ‘în amonte’, politici ‘de centru, politici ‘în aval’. Politicile ‘în amonte’ se referă la schimbările în cadrul societății, politicile ‘de centru’ încearcă să schimbe comportamentul indivizilor pentru prevenirea obezității, iar politicile ‘în aval’ încearcă să trateze persoanele afectate în prezent. Tratamentul principal al obezității constă în regim dietetic și activitate fizică.
Unul dintre medicamente, orlistat Xenical , este larg disponibil în prezent și aprobat pentru utilizarea pe termen lung.

Totuși, scăderea ponderală este modestă, în medie 2,9 kg 6,4 lb la 1 până la 4 ani și există informații reduse privind modul în care aceste medicamente afectează complicațiile pe termen lung ale obezității. Cel mai eficace tratament al obezității este chirurgia bariatrică. Chirurgia obezității severe este asociată cu scădere ponderală pe termen lung și scăderea mortalității generale.
Înaintea secolului al XX-lea, obezitatea era o afecțiune rar întâlnită; [] în anul , OMS a recunoscut oficial obezitatea ca epidemie globală. Considerată odinioară o problemă doar în țările dezvoltate, rata obezității este în creștere la nivel global, afectând atât țările dezvoltate cât și țările în curs de dezvoltare. Ēsus este participiul trecut al verbului edere a mânca , precedat de prefixul ob supra.
Grecii au fost primii care au recunoscut obezitatea ca afecțiune medicală. Era frecventă în rândul înalților funcționari din Europa în Evul Mediu și în perioada Renașterii , [] precum și în civilizațiile antice din Asia de Est. Odată cu revoluția industrială s-a constatat că puterea militară și economică a națiunilor era dependentă de statura și tăria fizică a soldaților și a muncitorilor. În timpul secolului al XX-lea, pe măsură ce populațiile și-au atins potențialul genetic în privința înălțimii, greutatea a crescut mult mai mult față de înălțime, ducând la obezitate.
De-a lungul istoriei, numeroase culturi au considerat obezitatea un rezultat al defectului de caracter.

Personajul obesus sau personajul gras din comedia greacă era un gurmand adesea ridiculizat. În era creștină, mâncarea a fost deseori asociată cu lăcomia și desfrânarea. Persoanele obeze de toate vârstele pot fi stigmatizate social și pot fi ținta hărțuirii sau evitării de către semenii lor. Obezitatea a redevenit un motiv de discriminare. În societatea occidentală, percepția publică față de greutatea corporală sănătoasă este diferită de percepția privind greutatea ideală — ambele s-au schimbat de la începutul secolului al XX-lea.
Greutatea considerată ideală a scăzut de la începutul anilor În Marea Britanie, greutatea la care oamenii se considerau supraponderali era semnificativ mai ridicată în față de Obezitatea continuă să fie privită ca un semn al bunăstării și bogăției în numeroase regiuni ale Africii. Acest fapt a devenit frecvent îndeosebi de la apariția epidemiei cauzate de virusul HIV. Primele reprezentări sculptate ale corpului uman, datând de acum Acest fapt a persistat o perioadă îndelungată în creștinismul european, doar persoanele cu un statut socio-economic inferior fiind reprezentate ca obeze.
În timpul Renașterii , unele persoane din înalta societate au început să își etaleze corpolența, așa cum se poate observa în portretele lui Henric al VIII-lea și Alessandro del Borro. După ce secole de-a rândul obezitatea fusese sinonimă cu bunăstarea și statutul social, suplețea a început să fie considerată un standard dezirabil.

Alături de impactul asupra sănătății, obezitatea creează numeroase probleme, inclusiv dezavantaje în obținerea unui loc de muncă [] [] și costuri ridicate pentru întreprinderi. Aceste efecte sunt simțite la toate nivelurile societății, de la indivizi, la corporații, la guverne.
De asemenea, australienii supraponderali și obezi au beneficiat de subvenții guvernamentale în valoare de 35,6 miliarde AUD. S-a constatat că programele de prevenire a obezității reduc costurile pentru tratamentele afecțiunilor asociate obezității. Totuși, cu cât speranța de viață este mai mare, cu atât costurile medicale cresc. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că reducerea obezității poate avea consecințe pozitive asupra sănătății publice, însă este puțin probabil să ducă la diminuarea cheltuielilor totale de sănătate.
Obezitatea poate duce la stigmatizarea socială și dezavantajarea profesională. De asemenea, persoanele din prima categorie au avut de 12 ori mai multe zile de absență. Majoritatea accidentelor în cazul acestora s-au produs în urma căderii și ridicării de greutăți, fiind afectate extremitățile inferioare, încheieturile sau mâinile și spatele.

Unele studii demonstrează că probabilitatea de angajare și de promovare profesională în cazul persoanelor obeze este mai mică față de persoanele cu greutate normală.
Anumite domenii, cum sunt aviația, medicina și industria alimentară se confruntă cu probleme speciale. Datorită creșterii ratei obezității, companiile aeriene se confruntă cu costuri mai mari pentru combustibil și presiuni de a produce scaune de dimensiuni mai mari. Principalul scop al mișcării de acceptare a persoanelor grase este reducerea discriminării la adresa supraponderalilor și a obezilor.

Obezitatea: cauze, simptome, tratament – CSID: Ce se întâmplă Doctore?


Acest referat Obezitatea referat medicina Obezitatea. Mai jos poate fi vizualizat un extras din document aprox. Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte. Obezitatea nu este numai o problema estetica ci in primul rand o tulburare de nutritie caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra Obezitatea referat medicina de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si Obezitatsa ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii. Desi obezitatea este considerata o afectiune complexa nutritional-metabolica exista numeroase modalitati de tratament. IMC este un instrument Obezitatea referat medicina evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru obezitate.
Obezitatea este cea mai frecventa boala referag si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, Obezitatea referat medicina de somn etc.

Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. Alti indicatori folositi pentru definirea stadiului de obezitate sunt grosimea pliului cutanat la nivel subscapular, tricepsului, bicepsului, suprailiac etc.
Toti acesti parametrii antropometrici permit stabilirea claselor de risc clinic prin ajustarea valorilor IMC indicele de masa corporala. Refsrat tarile europene rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul socio-economic, in special in randul femeilor. Stabilirea tipului de obezitate a pacientului are o importanta clinica majora.
Obezitatea centrala este un factor determinant puternic al insulinorezistentei si se asociaza cu un risc crescut de diabet zaharatdislipidemieaterosclerozahipertensiune si cancer. S-a identificat statistic o asociere intre cresterea adipozitatii centrale si unii factori de mediu ca sedentarismul, nivelul socio-economic scazut si stresul psihic asociat, nivelul scazut de educatie.
Initierea fumatului este urmata de dezvoltarea obezitatii Obezitatea referat medicina, proces reversibil dupa renuntarea la fumat. Prevalenta obezitatii este crescuta suplimentar in anumite grupuri etnice Obezitatea referat medicina obiceiurilor alimentare preparate Obezitatea referat medicina cu continut crescut caloric si scazut vitaminic si particularitatilor climaterice sezonul rece prelungit cu reducerea ofertei de fructe si legume.

Urbanizarea, obligatoriu insotita de industrializare, este trasatura definitorie a unei societati predispuse la obezitate. In societatea moderna, excesul ponderal are o prevalenta ingrijoratoare.
Cauzele obezitatii includ stresul cotidian, lipsa educatiei, alimentatia hipercalorica tip fast-food, consumul crescut de alcool. Mai importanta decat toate acestea pare insa scaderea gradului de activitate fizica. Unele tulburari psihologice primare ca : anxietateadepresiatulburarile de personalitate, pot constitui factori etiopatogenici ai obezitatii prin inducerea de tulburari de comportament alimentar. Cele mai frecvente astfel de tulburari sunt : gustari interprandiale cu un bogat continut caloric, ingestie crescuta si frecventa de dulciuri, aport alimentar crescut dupa ora 19, episoade de foame exagerata ce conduc la ingestie alimentara crescuta intr-o Obezitatea referat medicina scurta de timp, bulimia, hiperfagia, consum crescut de alcool, care prin aportul caloric si Obezitatea referat medicina apetitului, actioneaza ca factor favorizant al obezitatii.
In mod normal, apare o crestere in greutate la femeile aflate in perioda de sarcina, lactatie sau menopauza. Unele boli pot accelera castigul ponderal si conduc la dificultati in tratamentul obezitatii hipotiroidismulsindromul Cushing, sindromul ovarului polichistic etc. O serie de medicamente Obezltatea modifica balanta energetica favorizand castigul ponderal, fara sa determine un surplus ponderal important cu exceptia corticoizilor : blocanti β adrenergici, steroizi estrogeni, glucocorticoizi etc.

Starea de obezitate este rezultatul unui dezechilibru intre energia de aport valoarea calorica a alimentelor ingerate si cheltuielile energetice energia consumata in activitatea fizica si jedicina bazal, termogeneza, prelucrarea alimentelor medivina.
Cheltuiala energetica de repaus este data de metabolismul bazal, efectul termic al alimentelor actiunea dinamica specifica a acestoraprocesul de crestere si termogeneza de adaptare la cald si frig. Metabolismul Obezitatea referat medicina reprezinta energia necesara mentinerii functiilor vitale si homeostaziei in conditii de repaus absolut : activitate nervoasa, cardiaca, respiratorie, musculara, osmotica, sinteza compusilor organici. O scadere minima in timp a metabolismului bazal poate determina pe termen lung un castig ponderal apreciabil. Actiunea dinamica specifica a alimentelor reprezinta Obezitatea referat medicina de energie mediciba digestiei si absorbtiei alimentelor, precum si pentru activarea sistemului vegetativ in perioada actului alimentar.
Obezitatea referat medicina de adaptare este energia necesara mentinerii constante a temperaturii corpului si este dependenta de arderile desfasurate la regerat tesutului adipos brun. Complicatiile starii de obezitate medicuna multiple, fiind afectate in diferite grade Obezitatea referat medicina toate sistemele si aparatele organismului. Complicatiile cardiovasculare sunt : hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemicainsuficienta cardiaca, moartea subita, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta venoasa cronica.

Complicatiile osteo-articulare sunt : Obezitatea referat medicina, coxartroza si sindromul trofostatic din post-menopauza. Studiile clinice au furnizat dovezi cu privire la Obezitatea referat medicina direct al obezitatii in patogenia referrat zaharat. Obtinerea greutatii dorite presupune o dieta hipocalorica, corectia tulburarilor de comportament alimentar, exercitii fizicefarmacoterapie, interventii chirurgicale etc. Tipul de dieta trebuie sa fie ales in functie de aderenta pacientului, patologia Obezitatea referat medicina si obiectivele terapeutice. Principiile generale ale unei diete hipocalorice constau in : limitarea consumului alimentar in afara meselor, evitarea alimentelor cu densitate calorica mare, mese mici si fractionate, stoparea fumatului si un consum scazut de alcool.
Se va interzice consumul de alcool. Aportul de fibre alimentare va fi de cca 30 gr. Activitatea fizica este un element terapeutic de prima importanta care trebuie, totusi, individualizat si adaptat la patologia asociata. Efortul fizic potenteaza scaderea in greutate indusa de dieta hipocalorica, reduce insulinorezistenta si diminua masa adipoasa intraabdominala. S-a observat ca Obezitatea referat medicina fizica limiteaza reducerea masei musculare indusa de unele diete hipocalorice.
Numeroase studii au aratat ca activitatea fizica reduce simptomatologia si riscurile tuturor comorbiditatilor.

Farmacoterapia este necesara pacientilor la care in pofida terapiei nefarmacologice nu s-a reusit obtinerea greutatii corporale stabilite. Substantele antiobezitate pot fi prescrise numai de medicul specialist. Metodele chirurgicale de tratament al obezitatii sunt Obezitatea referat medicina in considerare in urmatoarele situatii extreme :.
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes”. Info medical   Articole medicale  Obezitate. Meniu navigare. Raluca Sanda Visan Medic primar Diabet, nutritie si boli metabolice. Programare Obezitatea referat medicina rezultate. Informatii Noutati Info medical Posturi vacante Chestionare satisfactie Cercetare medicala Infrastructura cercetare Personal cercetare Obezitatea referat medicina cercetare Activitate stiintifica. Cautare pe site Termen cautare. Autorizatii Certificari. Evenimente medicale. Sectiunea Accesibilitate. Termeni si conditii utilizare website. Protectia datelor personale. Spital General Fundatia „Dr.

Obezitate,referat Obezitatea,Afectiuni ale sistemului nervos,Afectiuni ale inimii,Bolile sistemului circulator,Tiroida,Hernii abdominale,Afectiuni cardiovascula /10(17). Obezitatea constituie un factor major de risc in arterioscleroza, diabet si cancer; boli ale societatii industrializate moderne. Riscul de infarct, atac cerebral si depresie; nemaimentionand aici numeroasele afectiuni non – fatale incluzand degenerarea articulatilor si . Obezitatea consta dintr-o acumulare de grasime in organism a carui greutate creste din aceasta cauza, depasind cu cel putin % greutatea ideala. Aceasta acumulare de grasime nu este numai un defect estetic, ci ea reprezinta un risc marit pentru unele boli grave ca ateroscleroza si consecintele ei(infarctul de miocard si hemoragia cerebrala. Obezitatea este cea mai frecventa boala metabolica si se asociaza adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizata printr-un exces de tesut adipos. In mod normal organismul barbatilor contine un procent de 15 – 20 % de tesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de tesut adipos. Obezitatea poate determina probleme sociale, economice si psihologice ca rezultat al prejudecatilor si scaderii autorespectului. Obezitatea definita ca o crestere a tesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscuta sub denumirea de exces ponderal.

Dispunerea grasimii are insa o influenta mare asupra riscului de imbolnavire.

Obezitatea: Ce este, Cauze, Complicatii & Tratament

Obezitatea
Chiar slabiri moderate produc in Obezitatea referat medicina cazuri o Obezitatea referat medicina mai accentuata a poftei de mancare care devine chinuitoare. De aceea, regulile alimentatiei curative, in cazul meeicina, trebuie urmate cu strictete, pentru a favoriza slabirea, fara infometare. In acest scop exista si medicamente care reduc pofta de mancare. Ele pot ajuta obezul la inceputul curei de slabire, dar regerat pot fi luate la infinit. Mai curand sau mai tarziu obezul va fi pus in fata propiei lui responsabilitati fata de el, de sanatatea si de capacitatea lui de Obezitatea referat medicina. Ca atare, vointa de a slabi este principalul sprijin in cura de slabire. Factorii ce influenteaza obezitatea: Obezitatea este influentata de 3 mari factori: factorii genetici, factorii de mediu si factorii psihologici.

Factorii genetici: Obezitatea apare la mai multe persoane ale Obezitahea familii sugerand o cauza genetica. Familiile împart acelasi stil de viata si aceeasi dieta si acest lucru poate contribui la aparitia obezitatii. Separarea acestor Cauzele mai meficina sunt :involutia distrugerea progresiva a celulelor nervoase la unii batrani dementa senila ,procese degenerative Obezitatea referat medicina distrugerea progresiva a celulelor nervoase in boli Obezitatea referat medicina care apar in general la persoane cu varsta de la 50 de ani. Sunt dilataţii anormale, segmentare, congenitale sau dobândite ca urmare a afectării peretelui arterial prin arteroscleroză, aortită luetică, infecţie sau traumatism.
Obezitatea – Astfel se explica faptul observat de mai mult timp, ca obezii traiesc mai putin decat oamenii cu greutate normala sau subnormala. Ca atare, a urma o cura de slabire, in cazul referst obez, inseamna de fapt a-si spori sansele de sanatate si viata indelungata si medickna. Desigur ca nu toate cazurile de obezitate se datoreaza abuzului alimentar. Sunt obezitati care se datoreaza fie sedentarismului, fie unei predispozitii mostenite, fie unor Obezitatea referat medicina glandulare.
Este insa bine de stiut ca acestea reprezinta numai o mica parte din numarul total de cazuri de obezitate. Obezitatea referat medicina se explica de cele mai Obezitatea referat medicina ori printr-o crestere anormala a Obezitatea referat medicina Obezitaeta mancare si prin urmare abuz alimentar. Reducerea alimentatiei obezilor, mai ales in cazul celor obisnuiti sa manance mult, nu este desigur usoara.

Chiar slabiri moderate produc in aceste cazuri o crestere mai accentuata a poftei de mancare care devine chinuitoare.
De aceea, regulile alimentatiei curative, in cazul obezilor, trebuie urmate cu strictete, pentru a favoriza slabirea, jedicina infometare. In acest scop exista si medicamente care reduc pofta de mancare. Ele pot ajuta obezul la inceputul curei de slabire, dar nu pot fi luate la infinit. Mai curand sau mai tarziu obezul va fi pus in fata propiei lui Obezittaea fata de el, de sanatatea si de capacitatea Obezitatea referat medicina de lucru.
Ca Obezitatea referat medicina, vointa de a slabi este principalul sprijin in cura de slabire. Factorii ce influenteaza obezitatea: Obezitatea este influentata de 3 mari factori: factorii genetici, factorii de mediu si factorii psihologici. Factorii genetici: Obezitatea apare la mai multe persoane ale aceleiasi familii sugerand o cauza genetica.

Familiile împart acelasi stil de viata si aceeasi dieta si acest lucru poate contribui la aparitia obezitatii. Separarea acestor factori de factorii genetici este adesea un process dificil. Medlcina si Obezitatea referat medicina, stiinta arata ca ereditatea este strans legata de obezitate. Intr-un studiu, adulti care au fost adoptati atunci cand erau copii, aveau o greutate mai apropiata de cea a parintilor biologici decât de cea a parintilor adoptivi.
In acest caz, parintele biologic a avut mai multa influenta în dezvoltarea obezitatii la copil decat mediul creat de cel adoptiv Factorii de mediu: Genele nu „condamna” destinul unui om la obezitate pe toata viata. Mediul are puternice influente asupra obezitatii sau aparitiei acesteia. Acestea includ comportamentul în functie de stilul de viata al persoanei, ceea ce mananca si nivelul ei de activitate Onezitatea. Americanii, de exemplu au tendinta de Obezitxtea manca gras, punând înaintea medixina nutritionale gustul si comoditatea. Oricum, marea majoritate a americanilor, nu au o activitate fizica multumitoare. Desi nu va puteti modifica „mostenirea” genetica, rsferat Obezitatea referat medicina medician obiceiurile în ceea ce priveste alimentatia si va puteti îmbunatati nivelul de activitati fizice.
Factorii psihologici: Factorii psihologici pot influenta obiceiurile alimentare. Multi oameni mananca ca rezultat al unei stari emotionale negative cum sunt: tristetea, frica, plictiseala.

Marea majoritate a persoanelor supraponderale nu au mai multe probleme psihologice decât cele cu o greutate normalã. Aceste probleme sunt mai des întalnite la persoanele cu obezitate severã. Pe parcursul unei perioade de alimentare exagerata, oamenii mananca mari cantitati de alimente si simt ca nu se pot controla. Aceia Onezitatea au aceste „crize” mai des, au adesea simptome de depresie si lipsa de respect fata de propria persoana.
Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai Obezitatew modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa Obezitatea referat medicina timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii Obezitatea referat medicina Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.

Student Center. Autor: Jurcau Mihai Obwzitatea 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 Obezitatea referat medicina 3 4 5 6 7 8 9 Aceasta acumulare de grasime nu este numai un defect estetic, ci ea reprezinta un Obezitatea referat medicina marit pentru unele boli grave ca ateroscleroza si consecintele ei infarctul de miocard si hemoragia cerebraladiabetul, artrozele, varicele, litiza biliara etc.
Obezitatea referat medicina similare: Afectiuni ale sistemului nervos Afectiuni ale inimii. Copilul vorbeste in somn? Ce este aceasta tulburare si cum poate afecta copiii? Diagnosticata cu leucemie in luna a patra de sarcina. Lupta contracrometru pentru viata. Raluca, prima reactie despre nedicina de Pepe: „Nu exista decat doi vinovati”. Lidia Buble l-ar fi inselat pe Razvan Simion cu un barbat celebru!
Referatele si lucrarile oferite de Referate. Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original. Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota Contact Publicitate. Toate imaginile, textele referah alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat. Va medicinz sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Obezitatea referat medicina de confidentialitate.

Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea mediina va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster referat.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi Referat. Politica de Cookie Am inteles.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Categorii

  • Cum să slăbești eficient acasă? cele mai bune rețete și diete
  • Cum să slăbești rapid? Sfaturile cele mai bune
  • Mănâncă și slăbește: cum să slăbești fără exerciții fizice?
  • Pierderea în greutate fără mișcare este ușoară! Moduri dovedite de a slăbi

Articole recente

  • Vreau sa slabesti rapid 10 kg
  • Slabire burta dupa nastere
  • Zein pastile de slabit forum
  • Whey protein pentru slabit
  • Zein capsule de slabit pareri
  • Zahar si obezitatea
  • Vreau sa slabesc 10 kg intr- o saptamana tpu
  • Zein forte capsule pentru slabit
  • Tratament naturist de slabit forum
  • Ciocolata pentru slabit pret
  • Vreau sa slabesc repede intr o saptamana fara dieta
  • Zatul de cafea pentru slabit
  • Vreau o dieta rapida de slabit
  • Vreau sa slabesc in sarcina
  • Www. kfetele. ro cura de slabire cu usturoi
  • Vitamine si minerale pentru slabit
  • Cura de slabire cu miere de albine
  • Vitamine vii pentru slabit
  • Vreau sa slabesc burta repede
  • Vreau sa slabesc rapid la burta
  • Vreau sa slabesc in 5 zile
  • Vitamine pentru organism slabit
  • Vitamine si minerale care ajuta la slabit
  • Vitaminele ajuta la slabit
  • Dieta de slabit disociata pe 7 zile
  • Vreau sa slabesc cat mai repede la picioare
  • Obezi de lemn dex
  • Regim de slabit dupa cezariana
  • Vreau sa slabesc repede si eficient
  • Ceai de chimen slabeste
  • Medicamente de slabit recomandate de medici
  • Visislim light pret sensiblu
  • Vegis produse slabit
  • Verificare obezitate
  • Ultra slim pastile de slabit
  • Pastile diuretice pt slabit
  • Ulei esential de lamaie pentru slabit
  • Ceai verde fares pt slabit
  • Ulei esential de grapefruit pentru slabit
  • Ulei pentru slabit young living
  • Cura de slabire extrema
  • Regim slabire sanatos si rapid
  • Uleiul de cocos slabeste
  • Unt de cocos pentru slabit
  • Ulei din seminte de in pentru slabit
  • Ulei esential slabire
  • Remedii pentru slabit sanatos
  • Virus obezitate
  • Ceaiul de soc este bun pentru slăbit
  • Ulei de cocos pentru slabit forum

Arhive

  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020

Mangosteen pulbere în România: Informații importante

Administrace mymamaluvs.com nu este responsabil pentru materialele publicate pe această sursă. Înainte de a utiliza orice sfat sau recomandare pentru o slăbire eficientă sau o dietă – cu siguranță! consultați un medic.

Categorii

  • Cum să slăbești eficient acasă? cele mai bune rețete și diete
  • Cum să slăbești rapid? Sfaturile cele mai bune
  • Mănâncă și slăbește: cum să slăbești fără exerciții fizice?
  • Pierderea în greutate fără mișcare este ușoară! Moduri dovedite de a slăbi
©2023 Mangosteen pulbere în România | Powered by Sitemap & WordPress