Obezitatea, factori de risc: Conditia fizica, profesia, varsta, experientele vietii. Obezitatea, un flagel. Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in , Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Există însă o serie de factori de risc pentru apariția obezității, cum ar fi: Stilul de viață familial – Obezitatea tinde să apară în eeași familie. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul pentru apariția obezitățiieste crescut, din cauza genelor, și a tendințeide a avea obiceiuri alimentare și. Sunteti aici: Cardioportal Pacienti Factori de risc cardiovascular Obezitatea. Obezitatea. Obezitatea. Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase.
Obezitatea, factori de risc: Conditia fizica, profesia, varsta, experientele vietii. de E.M. mymamaluvs.com Joi, 4 februarie , Actualitate. Vreme indelungata, obezitatea a fost considerata un simplu factor de risc in sanatate. Abia in , Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut-o ca afectiune cronica evolutiva. Împreună cu bolile respiratorii și cardiovasculare, obezitatea este unul dintre principalii factori de risc pentru COVID “Nu știm de ce, dar iese în evidență numărul mare de pacienți supraponderali din secțiile de terapie intensivă”, spunea un medic pentru DutchNews acum câteva zile. Ieri, Jean-François Delfraissy, chirurgul-șef al Franței, avertiza că “persoanele.
Obezitatea factori de risc
Cod poÈtal. Ce spun medicii De Alexandru MicuVineri, 10 aprilie Urmează însă să se stabilească Obezitatea factori de risc mod clar dacă aceste diferențe reprezintă cauza directă a obezității sau rezultatul acesteia. Noi finanțări de Med Sport Sci. Oana Pop; oanapop. Obezitatea factori de risc medical. Accesat în 25 februarie Drink Insider. Unul dintre medicamente, orlistat Xenicaleste larg disponibil în prezent și aprobat pentru utilizarea pe termen lung. Afecțiunile medicale care cresc riscul apariției obezității includ anumite sindroame genetice rare menționate mai susprecum și anumite afecțiuni congenitale sau dobândite: hipotiroidismsindrom Cushingdeficiența hormonului de creștere [] și ulburări alimentare : hiperfagie și hiperfagie nocturnă.
Vă rog să citiți cu atenție’.
Factori de risc in supraponderabilitate si obezitate by Ștefi Barbelian · ianuarie 12, Obezitatea creste riscul aparitiei mai multor boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerele de san si de colon, bolile vezicii biliare, apneea de somn si . Obezitatea este considerată, în general, o problemă mai ales de ordin estetic, însă aceasta este o boală în sine. În ultimii ani, tot mai multe studii demonstrează asocierea obezităţii cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer. Factori de risc sunt dieta, stres, sedentarism; De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare (aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arteriala), a calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei (la. Clasificare. Obezitatea este o afecțiune medicală în care grăsimea corporală s-a acumulat în exces, putând avea un efect advers asupra sănătății. Este definită prin intermediul indicelui de masă corporală (IMC) și evaluată în continuare din perspectiva distribuției de grăsime via raportul talie-șold și totalitatea factorilor de risc cardiovasculari.
Este Obezitatea Un Factor De Risc în Fața COVID? Ce Spun Medicii | Libertatea | Libertatea
Primele reprezentări Obezitatea factori de risc ale corpului uman, datând de acum Ce spune tânărul de 28 de ani, despre experiența din Republica Dominicană. Citeste si Top 10 riscuri ale obezitatii: de la o inima franta, la depresie si izolare. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arterialaa calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatiigutei. La ce tratamente apelează. Mai mult decat atat, riscurile in cazul pacientilor care sufera de asemenea afectiuni asociate cu obezitatea este cu mult mai mare decat cele ale pacientilor cu Obezitatea factori de risc greutate normala. A șasea victimă este, de fapt, un bărbat fără leziuni în urma incendiului. Si alti factori trebuie luati in considerare: conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social, profesie etc. Considerată odinioară o problemă doar în țările dezvoltate, rata obezității este în creștere la nivel global, Obezitatea factori de risc atât țările dezvoltate cât și țările în curs de dezvoltare. Ce trebuie să știe toate gospodinele. Am J Prev Med.
Jebb S.
Eforturile includ programe federale rambursate privind alimentația în școli, limitarea publicizării directe a alimentelor de tip junk food la copii [] și scăderea accesului la băuturile care conțin zahăr în școli. Numeroase țări și grupuri au publicat rapoarte cu privire la obezitate. Se evaluează modalități multilaterale de abordare a ratelor crescânde de obezitate. În cadrul Politicii de acțiune împotriva obezității Obesity Policy Action OPA măsurile întreprinse pot fi divizate în politici ‘în amonte’, politici ‘de centru, politici ‘în aval’. Politicile ‘în amonte’ se referă la schimbările în cadrul societății, politicile ‘de centru’ încearcă să schimbe comportamentul indivizilor pentru prevenirea obezității, iar politicile ‘în aval’ încearcă să trateze persoanele afectate în prezent.
Tratamentul principal al obezității constă în regim dietetic și activitate fizică. Unul dintre medicamente, orlistat Xenical , este larg disponibil în prezent și aprobat pentru utilizarea pe termen lung. Totuși, scăderea ponderală este modestă, în medie 2,9 kg 6,4 lb la 1 până la 4 ani și există informații reduse privind modul în care aceste medicamente afectează complicațiile pe termen lung ale obezității. Cel mai eficace tratament al obezității este chirurgia bariatrică. Chirurgia obezității severe este asociată cu scădere ponderală pe termen lung și scăderea mortalității generale.
Înaintea secolului al XX-lea, obezitatea era o afecțiune rar întâlnită; [] în anul , OMS a recunoscut oficial obezitatea ca epidemie globală. Considerată odinioară o problemă doar în țările dezvoltate, rata obezității este în creștere la nivel global, afectând atât țările dezvoltate cât și țările în curs de dezvoltare. Ēsus este participiul trecut al verbului edere a mânca , precedat de prefixul ob supra. Grecii au fost primii care au recunoscut obezitatea ca afecțiune medicală. Era frecventă în rândul înalților funcționari din Europa în Evul Mediu și în perioada Renașterii , [] precum și în civilizațiile antice din Asia de Est.
Odată cu revoluția industrială s-a constatat că puterea militară și economică a națiunilor era dependentă de statura și tăria fizică a soldaților și a muncitorilor. În timpul secolului al XX-lea, pe măsură ce populațiile și-au atins potențialul genetic în privința înălțimii, greutatea a crescut mult mai mult față de înălțime, ducând la obezitate. De-a lungul istoriei, numeroase culturi au considerat obezitatea un rezultat al defectului de caracter. Personajul obesus sau personajul gras din comedia greacă era un gurmand adesea ridiculizat. În era creștină, mâncarea a fost deseori asociată cu lăcomia și desfrânarea.
Persoanele obeze de toate vârstele pot fi stigmatizate social și pot fi ținta hărțuirii sau evitării de către semenii lor.
Obezitatea a redevenit un motiv de discriminare. În societatea occidentală, percepția publică față de greutatea corporală sănătoasă este diferită de percepția privind greutatea ideală — ambele s-au schimbat de la începutul secolului al XX-lea. Greutatea considerată ideală a scăzut de la începutul anilor În Marea Britanie, greutatea la care oamenii se considerau supraponderali era semnificativ mai ridicată în față de Obezitatea continuă să fie privită ca un semn al bunăstării și bogăției în numeroase regiuni ale Africii.
Acest fapt a devenit frecvent îndeosebi de la apariția epidemiei cauzate de virusul HIV. Primele reprezentări sculptate ale corpului uman, datând de acum Acest fapt a persistat o perioadă îndelungată în creștinismul european, doar persoanele cu un statut socio-economic inferior fiind reprezentate ca obeze. În timpul Renașterii , unele persoane din înalta societate au început să își etaleze corpolența, așa cum se poate observa în portretele lui Henric al VIII-lea și Alessandro del Borro. După ce secole de-a rândul obezitatea fusese sinonimă cu bunăstarea și statutul social, suplețea a început să fie considerată un standard dezirabil. Alături de impactul asupra sănătății, obezitatea creează numeroase probleme, inclusiv dezavantaje în obținerea unui loc de muncă [] [] și costuri ridicate pentru întreprinderi.
Aceste efecte sunt simțite la toate nivelurile societății, de la indivizi, la corporații, la guverne. De asemenea, australienii supraponderali și obezi au beneficiat de subvenții guvernamentale în valoare de 35,6 miliarde AUD.
S-a constatat că programele de prevenire a obezității reduc costurile pentru tratamentele afecțiunilor asociate obezității. Totuși, cu cât speranța de viață este mai mare, cu atât costurile medicale cresc. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că reducerea obezității poate avea consecințe pozitive asupra sănătății publice, însă este puțin probabil să ducă la diminuarea cheltuielilor totale de sănătate. Obezitatea poate duce la stigmatizarea socială și dezavantajarea profesională. De asemenea, persoanele din prima categorie au avut de 12 ori mai multe zile de absență.
Majoritatea accidentelor în cazul acestora s-au produs în urma căderii și ridicării de greutăți, fiind afectate extremitățile inferioare, încheieturile sau mâinile și spatele. Unele studii demonstrează că probabilitatea de angajare și de promovare profesională în cazul persoanelor obeze este mai mică față de persoanele cu greutate normală. Anumite domenii, cum sunt aviația, medicina și industria alimentară se confruntă cu probleme speciale. Datorită creșterii ratei obezității, companiile aeriene se confruntă cu costuri mai mari pentru combustibil și presiuni de a produce scaune de dimensiuni mai mari. Principalul scop al mișcării de acceptare a persoanelor grase este reducerea discriminării la adresa supraponderalilor și a obezilor.
Există mai multe organizații care promovează acceptarea obezității. Vizibilitatea acestora a crescut în a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Are mai mult o orientare globală, își descrie misiunea ca fiind promovarea acceptării greutății corporale, și își manifestă sprijinul pentru eliminarea discriminării din pricina greutății corporale. În ciuda acestui fapt, potrivit sistemului juridic american, costurile potențiale pentru sănătatea publică depășesc beneficiile extinderii acestei legi anti-discriminare la problema obezității.
Indicele sănătos de masă corporală variază în funcție de vârsta și sexul copilului. La copii și adolescenți, obezitatea este definită ca un IMC mai mare decât al percentilei de Ca și în cazul obezității la adulți, există mai mulți factori care contribuie la creșterea ratelor de obezitate infantilă. Se consideră că modificarea dietei și reducerea activității fizice sunt cele mai importante cauze ale creșterii recente ale acestor rate. Obezitatea animalelor de companie este frecventă în multe țări. De la Wikipedia, enciclopedia liberă. Riscul relativ de deces peste 10 ani la bărbații caucazieni stânga și femeile caucaziene dreapta din Statele Unite, care nu au fumat niciodată, în funcție de IMC. Articol principal: Epidemiologia obezității.
Incidența obezității la nivel mondial în rândul bărbaților stânga și al femeilor dreapta. PMID PMC Treatment of the Obese Patient Contemporary Endocrinology. Totowa, NJ: Humana Press. ISBN Accesat în 5 aprilie Br J Anaesth. Obes Surg. Front Horm Res. Frontiers of Hormone Research. New York Times.
Arhivat din original la 18 iunie American Hospital Association. Accesat în 24 iunie Nutr J. J Clin Epidemiol. Center for disease control and prevention.
Accesat în 6 aprilie Public Health. Asia Pac J Clin Nutr. The European Journal of Obesity. Int J Obes Lond. Eur J Vasc Endovasc Surg. Ostomy Wound Manage. J Obstet Gynaecol Can. Rev Gastroenterol Disord. Pain Med. Curr Pain Headache Rep. Folia Morphol. Obes Rev. Curr Neurol Neurosci Rep. Public Health Nutr. Ned Tijdschr Geneeskd în Dutch; Flemish.
Semin Dial. Preventive Services Task Force Am Fam Physician. Heart J. Obesity Silver Spring. Am Heart J. Annu Rev Public Health. Public Health Rep. World Resources Institute. Accesat în Oct.
United States Department of Agriculture. Accesat în 10 ianuarie Statistics Canada. Centers for Disease Control and Prevention. Accesat în 9 iulie Am J Prev Med. Epidemiol Rev. The New England Journal of Medicine. În Frazão E. Agriculture Information Bulletin No. Exercitiile fizice regulate sunt, de asemenea, esentiale in incercarea pacientului obez de a slabi.
Caloriile arse in timpul practicarii sportului accelereaza scaderea in greutate, in timp ce hormonii eliberati in creier in timpul exercitiilor fizice combat starile depresive si imbunatatesc stima de sine. Un antrenor va ajuta pacientul obez sa slabeasca mai eficient, insa si sportul practicat pe cont propriu este eficient.
Ideal ar fi ca pacientul care sufera de obezitate sa practice cel putin 40 de minute de sport pe zi, 5 zile pe saptamana.
Tratamentele naturiste pot sustine pacientul care sufera de obezitate in incercarea sa de a elimina kilogramele in plus. Acesta nu poate insa sa inlocuiasca regimul alimentar si sportul. Acupunctura este folosita uneori pentru controlul greutatii la pacientii obezi, insa studiile facute in domeniu nu au confirmat eficienta acestei metode alternative in acest sens. Si masajul terapeutic, dar si cel anticelulitic pot fi folosite de catre pacientii obezi.
Nu exista insa dovezi stiintifice care sa confirme eficienta masajului atunci cand vine vorba despre combaterea obezitatii. Specialistii in reflexoterapie sustin ca atingerea anumitor centri nervosi poate accelera procesul de scadere in greutate si poate totodata sa suprime apetitul. Insa nu exista studii care sa confirme acest fapt. Homeopatia nu poate substitui dieta si exercitiile fizice, insa poate fi folosita in tratarea cauzei care sta la baza declansarii obezitatii.
Calcarea carbonica, obtinut din cochilia stridiei, este adesea folosita de catre homeopati in tratarea pacientilor obezi. Interventiile chirurgicale pentru tratarea obezitatii sunt folosite numai in cazul obezitatii morbide, daca indicele de masa corporala al pacientului depaseste 40, respectiv 35 in cazul pacientilor care sufera de afectiuni precum diabet, hipertensiune sau apnee in somn. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale folosite pentru tratarea obezitatii, insa medicul este cel in masura sa o aleaga pe cea mai potrivita pentru fiecare pacient.
Aceasta interventie presupune restrictionarea dimensiunilor stomacului, precum si incetinirea digestiei, prin montarea unui bandaj gastric, care blocheaza partea superioara a stomacului. In consecinta, stomacul micsorat de bandajul gastric necesita o cantitate mai mica de alimente pentru ca senzatia de satietate sa se instaleze.
Procedura malabsorbtiva nu numai ca restrictioneaza dimensiunile stomacului, insa totodata conecteaza o parte a stomacului direct de intestinul subtire, astfel incat alimentele sa nu mai parcurga intregul sistemul gastrointestinal. Dupa o asemenea interventie chirurgicala de micsoarare a stomacului, pacientul trebuie sa respecte indicatiile medicului cu privire la alimentatia sa. Acesta va observa ca satietatea se va instala imediat, ceea ce il va determina sa manance putin si des.
Chiar si dupa o asemenea operatie, e esential pentru sanatatea pacientului ca acesta sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata. Pana cand pacientul se recupereaza complet, se recomanda in prima faza consumul de supe si alimente in stare lichida, apoi consumul de piureuri si alimente pasate, iar abia dupa 2 saptamani de la operatie se poate reveni la alimentatia obisnuita.
Persoanele obeze se simt adesea discriminate, iar depresia este o consecinta frecventa a obezitatii. Campaniile anti-obezitate incearca sa schimbe atat modul de viata al pacientilor care sufera de obezitate si perceptia acestora asupra propriei sanatati, cat si perceptia societatii in ceea ce priveste persoanele supraponderale. Cu toate ca obezitatea trebuie luata in serios si combatuta cat mai rapid, exista situatii in care regimul alimentar hipocaloric sau foarte drastic, precum si interventiile chirurgicale, nu sunt recomandate. De pilda, in timpul sarcinii si al alaptarii, nu e indicat deficitul caloric care ar putea afecta sarcina, respectiv calitatea laptelui.
Totusi, pacientele obeze aflate pe perioada sarcinii sau alaptarii pot adopta o dieta sanatoasa, eliminand alimentele nerecomandate precum grasimile nesanatoase si zaharurile. Greutatea oscilanta poate reprezenta un obstacol atat pentru pacientul obez, cat si pentru medicii care il trateaza. In general, exista un motiv pentru care greutatea oscileaza — dereglari hormonale, anumite afectiuni sau curele de slabire drastice tinute intr-un mod haotic si nesanatos. Dupa ce va depista cauza greutatii oscilante, medicul va putea face recomandarile cele mai potrivite.
Exista si situatii in care unele afectiuni nu permit tinerea unui regim alimentar sau o interventie chirurgicala pentru tratarea obezitatii, insa aceste situatii sunt destul de rare. Obezitatea poate fi prevenita prin adoptarea unei diete sanatoase si a unui stil de viata activ.
Kilogramele in plus se acumuleaza in urma unui consum caloric mai mare decat nevoile organismului. Chiar daca nu avem inca probleme cu greutatea, riscul de obezitate exista daca nu avem un stil de viata sanatos si nu mancam echilibrat. Pentru a reduce riscul de obezitate, trebuie sa ne modificam stilul de viata.
Astfel, nu numai ca eliminam posibilitatea de ingrasare, insa reducem totodata si riscul de imbolnavire. O dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe legume, fructe, cereale integrale si proteine de calitate, consumate in cantitati moderate, ne asigura o greutate normala. Sedentarismul creste riscul de obezitate, de aceea este atat de important sa facem miscare zilnic, fie ca vorbim despre plimbari in ritm alert, alergat, activitati casnice, fitness sau aerobic. Kilogramele in plus se acumuleaza de cele mai multe ori treptat, de aceea este important sa ne calculam constant indicele de masa corporala.
Monitorizarea regulata a masei corporale ne ofera prilejul de a depista cat mai timpuriu daca apar probleme. Monitorizand evolutia in timp a masei corporale, observam imediat ce apar fluctuatii ale greutatii.
Pentru mentinerea unei mase corporale constante, de fiecare data cand observam cresteri ale acesteia, trebuie sa luam atitudine. Imediat ce observam kilograme in plus, reducem numarul de calorii consumate, marim timpul dedicat activitatilor fizice zilnice, ne odihnim suficient pentru a combate poftele nesanatoase si apoi ne cantarim iar. In acest fel, obezitatea nu are prilejul de a se instala intrucat luam atitudine imediat ce apar mici probleme la acest capitol. Cererea de înregistrare a fost trimisa cu succes. Pentru a finaliza creearea contului pe acest website te rugam sÄ intri pe adresa de email înscrisÄ Ã®n formular Èi sÄ confirmi potrivit instrucÈiunilor din mailul pe care îl vei primi din partea noastrÄ. Ãn funcÈie de providerul tÄu de email mesajul de confirmare poate ajunte într-un interval de pânÄ la 30 de minute.
Login Ãnregistrare. Èine-mÄ minte. Recuperare parolÄ. LogheazÄ-te cu facebook. LogheazÄ-te cu google. Follow us. Cum se poate preveni obezitatea. Autor: Dr. Descriere: Dr. Citeste si Top 10 riscuri ale obezitatii: de la o inima franta, la depresie si izolare. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare.
Comentarii 0. Testele standard de laborator pentru evaluarea unui pacient obez includ profilul lipidic, glicemie si teste privind functionarea ficatului si a tiroidei. Cea mai folosita formula pentru a relationa inaltimea cu greutatea este indicele de masa corporala IMC — rapotul din greutate in kilograme si inaltime in metri la patrat.
Utilizarea acestui indice este limitata la copii si varstnici. Circumferinta taliei peste cm la barbati si peste 87 cm la femei reprezinta factor de risc pentru complicatiile obezitatii. Este important de investigat istoricul familial al pacientului, de inventariat preferintele alimentare ale acestuia si de estimat nivelul activitatii fizice. Trebuie excluse de asemenea depresia ca si tulburarile alimentare bulimie, anorexie, binge-eating.
Tratamentul obezitatii incepe cu modificarea stilului de viata a pacientului dieta, activitate fizica, modificari comportamentale. Pentru rezultate bune si de durata, in scaderea ponderala este importanta motivarea pacientului. Acesta trebuie sa aiba asteptari realiste: orice pacient care intra intr-un program de scadere ponderala trebuie sa aiba obiective care pot fi atinse, masurabile, specifice, realiste si convenabile. Tratamentul medicamentos se recomanda numai la pacietii la care beneficiul depaseste riscul terapeutic pentru ca toate medicamentele au efecte adverse si eficacitate limitata.
Sunt importante de asemenea tratamentul bolilor asociate obezitatii diabet, dislipidemie, hipotiroidie, sindrom apnee in somn, hipertensiune etc si monitorizarea scaderii in greutate pentru ca dietele dezechilibrate, scaderile rapide in greutate sau scaderile ponderale, urmate de cresteri in greutate pot determina aritmii cardiace, depresii, formarea de calculi biliari.
Din cauza cresterii globale a obezitatii, preventia este foarte importanta pentru a scadea consecintele medicale si economice ale acestei boli. Sunt necesare programe nationale de sanatate publica pentru adulti si copii pentru a schimba obiceiurile alimentare si combate sedentarismul. Pentru tratamentul obezitatii pot fi necesare in functie de gradul acesteia si complicatii consultatii la dietetician, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru. Medicatie — in cazuri selectionate se pot folosi medicamente cu actiune centrala care scad apetitul , periferica care scad absorbtia grasimilor sau care cresc consumul energetic al organismului.
Obezitatea: cauze, simptome, tratament. Consultant de specialitate: Dr. Descriere generala Obezitatea este o afectiune cronica a carei prevalenta este in crestere si care determina aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare ca si a unor forme de cancer.
Cauzele obezitatii Obezitatea poate fi privita ca o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si substratul genetic individual.
Obezitatea: Ce este, Cauze, Complicatii & Tratament
De Alexandru MicuVineri, 10 aprilie Ultimul update Joi, 16 aprilie Deși nu avem o dovadă incontestabilă a unei legături între cele două, obezitatea este una din cele mai întâlnite comorbidități ale noului coronavirus. Împreună cu bolile respiratorii și cardiovasculare, obezitatea este unul dintre principalii factori de Obezitatea factori de risc pentru COVID Sunt motive să credem că starea de obezitate Obezitatea factori de risc reduce eficiența sistemului imunitar, dar acestea provin din teste pe animale cu alte virusuri înrudite cu SARS-CoV În linii mari, șoarecii de laborator cu un IMC indice de masă corporală peste 30 au dezvoltat infecții mai puternice cu virusul gripal decât cei cu indicele pînă în 24,9 considerat ca fiind normal. Acești pacienți devin astfel mai vulnerabili pentru complicații cauzate de virus. Persoanele supraponderale care se vor îmbolnăvi vor avea nevoie de terapie intensivă. Pot să apară şi probleme de management al pacienților, deoarece sunt mai greu de intubat, pot fi greu de analizat cu echipamentele medicale necesare din cauza limitelor de greutate, sunt mai greu de transportat și pot avea dificultăți în anumite poziții, asemenea gravidelor.
Deși nu avem dovezi directe că obezitatea amplifică riscul sau severitatea cazurilor de COVID, o serie de factori asociaţi cu Obezitatea factori de risc — în special boli respiratorii preexistente sau diabetul — scad capacitatea pacienților de a lupta cu virusul.
Obezitatea este o afectiune cronica a carei prevalenta este in crestere si care determina aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare ca si a unor forme de cancer. Obezitatea poate Obezitatea factori de risc probleme sociale, economice si psihologice ca rezultat al prejudecatilor si scaderii autorespectului. Obezitatea definita ca o crestere facctori tesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscuta sub denumirea de exces ponderal.
Dispunerea grasimii Obezitatwa insa o influenta mare asupra riscului de imbolnavire. Tesutul adipos ce organismului si distributia acestuia sunt determinate de Obezitatea factori de risc, varsta, grad de activitate fizica. Atat la barbati cat si la femei tesutul adipos creste cu varsta. La toate varstele, dupa pubertate, femeile au un riisc mai mare al tesutului adipos decat barbatii. Obezitatea poate fi privita Obezitatea factori de risc o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si substratul genetic individual.
Determinismul genetic poate juca un rol important in patogeneza obezitatii sau in cresterea susceptibilitatii la aparitia acesteia.
Tipurile dismorfice ale obezitatii in care factorul genetic joaca rolul major sunt: sindromul Prader — Willi, sindromul Laurence- Moon- Bardet Biedl, sindromul Alstrom, sindromul Obezitatea factori de risc. Obezitatea rezulta mult mai frecvent din aportul caloric in exces decat din incetinirea metabolismului. Dietele bogate in grasimi si carbohidrati rafinati si stilul de viata sedentar favorizeaza cresterea in greutate. Obezitatea materna, fumatul in timpul sarcinii, unele medicamente corticosteroizi, litiu, antidepresive, benzodiazepine, antipsihotice si mai rar Obezitatea factori de risc endocrine pot perturba Obezitatea factori de risc greutatii corporale.
Exista si tipuri de deviere a comportamentului alimentar: tulburarea de tip bulimic acut si sindromul alimentar nocturn. De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare aritmii gactori, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arterialaa calculilor biliari, a sindromului de Obezitatea factori de risc in somn, artrozei la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatiigutei.
Exista tehnici de masurare sau estimare a compozitiei corpului procentul de Obezitateea si tesut muscular folosind absorbtia duala a Obezitatea factori de risc X DEXA — masoara tesutul adipos totalimpedanta bioelectrica AIB — estimeaza procentul de apa din organismRMN sau CT Obezitaea adipozitatea regionala folosite mai ales in studii stiintifice.
Frecvent folosite pentru estimarea adipozitatii regionale sunt masurarea circumferintei taliei si a soldului si masurarea pliului cutanat. Testele standard de laborator pentru evaluarea unui pacient obez includ profilul lipidic, glicemie si teste privind functionarea ficatului si a tiroidei. Cea mai folosita formula pentru a relationa inaltimea cu greutatea este indicele de masa corporala IMC — rapotul din greutate in kilograme si inaltime in metri la patrat. Utilizarea acestui indice este limitata la ractori si varstnici. Circumferinta taliei peste cm la barbati si peste 87 cm Obezitatea factori de risc femei reprezinta factor de risc pentru complicatiile obezitatii. Este important de investigat istoricul familial al pacientului, de inventariat preferintele alimentare ale acestuia si de estimat nivelul activitatii Obezitatea factori de risc. Trebuie excluse de asemenea depresia ca Obezitatea factori de risc tulburarile alimentare bulimie, anorexie, binge-eating.
Dee obezitatii incepe cu Obezltatea stilului de viata a pacientului dieta, activitate fizica, modificari comportamentale. Pentru rezultate bune si de durata, in scaderea ponderala este importanta motivarea pacientului. Acesta trebuie Obezitatea factori de risc aiba asteptari realiste: orice pacient care intra intr-un program de scadere ponderala trebuie sa aiba obiective care pot fi atinse, masurabile, specifice, realiste si convenabile. Tratamentul medicamentos se recomanda numai la pacietii la care beneficiul depaseste riscul terapeutic pentru ca toate medicamentele au efecte adverse si eficacitate limitata. Sunt importante de asemenea tratamentul bolilor asociate obezitatii diabet, dislipidemie, hipotiroidie, sindrom apnee in somn, hipertensiune etc si monitorizarea scaderii in greutate pentru ca dietele dezechilibrate, scaderile rapide in greutate sau scaderile ponderale, urmate de cresteri in greutate pot determina aritmii cardiace, depresii, formarea de calculi biliari.
Din cauza cresterii globale a obezitatii, preventia este foarte importanta pentru a scadea consecintele medicale si economice ale acestei boli. Sunt necesare programe nationale de sanatate publica pentru adulti si copii pentru a schimba obiceiurile alimentare si combate sedentarismul. Pentru tratamentul obezitatii pot fi necesare in functie de gradul acesteia si complicatii consultatii la Obezitatea factori de risc, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru.
Medicatie — in cazuri selectionate se pot folosi medicamente cu actiune centrala care scad apetitulperiferica care scad absorbtia grasimilor sau care cresc consumul energetic al organismului. Obezitatea: cauze, simptome, tratament. Consultant de specialitate: Dr. Descriere generala Obezitatea este o afectiune cronica a carei prevalenta Obezitatea factori de risc in crestere si care determina aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare ca si a unor forme de cancer. Cauzele obezitatii Obezitatea poate fi privita ca o consecinta a interactiunii dintre factorii de mediu si substratul genetic individual.
Factori de risc sunt dieta, stres, sedentarism; Simptomele obezitatii De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Obezitatea: investigatii radioimagistice si de laborator Exista tehnici de masurare sau estimare a compozitiei corpului procentul de grasime si tesut muscular folosind absorbtia duala a razelor X DEXA — masoara tesutul adipos totalObezitatae bioelectrica AIB — estimeaza procentul de apa din organismRMN sau CT masoara adipozitatea regionala folosite mai ales in studii stiintifice.
Diagnosticul de obezitate Cea mai folosita formula pentru a relationa inaltimea cu greutatea este indicele de masa corporala IMC — rapotul din greutate in kilograme si inaltime in metri la patrat.
Obezitatea: tratament Este important de investigat istoricul familial al pacientului, de inventariat preferintele alimentare ale acestuia si de estimat nivelul activitatii Obezitatea factori de risc. Evolutie, complicatii, profilaxie -respiratorii- sindrom de apnee in somn, predispozitie spre infectii respiratorii sau astm; -cardio-vasculare: dislipidemie, hipertensiune, cardiomiopatii, accident vascular cerebral, insuficienta venoasa cronica; Obezitatea factori de risc diabet, guta; -gastro-intestinale: calculi biliari, boala de reflux gastro-esofagian, steatoza hepatica; -endocrinologice: infertilitate, sindrom de ovare polichistice, amenoree; -articulare: discopatie lombara; poliartroze; -dermatologice: celulita, hirsutism; Din cauza cresterii globale a obezitatii, preventia este foarte importanta pentru a scadea consecintele medicale si economice ale acestei boli.
Obezitatea: recomandari medicale Pentru tratamentul obezitatii pot fi necesare in functie de gradul acesteia si complicatii Obezitatea factori de risc la dietetician, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru. Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza.
L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite „asa cum sunt” fara garantii de nici un fel.
CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs.
CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Tags: afectiune cancer diabet greutate obezitate. Cel mai nou articol Video:. Anca Alungulesei: alimente care ne întăresc sistemul imunitar. Cele mai noi Articole. Look de vedetă. Tania Budi, secretul tinereții la 53 de ani. La ce tratamente apelează. Îngrijire Frumusețe. Mituri despre sprâncene.
Obezitatea este considerată, în general, o problemă mai ales de ordin estetic, însă aceasta este o boală în sine. În ultimii ani, tot mai multe studii demonstrează asocierea obezităţii cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer. Sunteti aici: Cardioportal Pacienti Factori de risc cardiovascular Obezitatea. Obezitatea. Obezitatea. Obezitatea este un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului şi a bolilor de inimă. Să scăpaţi de kilogramele în plus poate fi greu, dar avantajele sunt numeroase. Factori de risc sunt dieta, stres, sedentarism; De cele mai multe ori pacientii se prezinta la medic pentru bolile asociate obezitatii. Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare (aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arteriala), a calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei (la. Clasificare.
Obezitatea este o afecțiune medicală în care grăsimea corporală s-a acumulat în exces, putând avea un efect advers asupra sănătății. Este definită prin intermediul indicelui de masă corporală (IMC) și evaluată în continuare din perspectiva distribuției de grăsime via raportul talie-șold și totalitatea factorilor de risc cardiovasculari. Factori de risc in supraponderabilitate si obezitate by Ștefi Barbelian · ianuarie 12, Obezitatea creste riscul aparitiei mai multor boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerele de san si de colon, bolile vezicii biliare, apneea de somn si .
Obezitatea, factori de risc: Conditia fizica, profesia, varsta, experientele vietii
Obezitatea este considerată, în general, o problemă mai ales de ordin estetic, însă aceasta este o boală în sine. În Obezitatea factori de risc ani, tot mai multe studii demonstrează asocierea obezităţii cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer. S-a demonstrat că ţesutul adipos în exces poate determina alterarea secreţiei hormonilor şi factorilor de creştere, astfel încât să apară o dezvoltare excesivă a celulelor, Obezitatea factori de risc stresului oxidativ şi, evident, formarea se canceroase. Ţesutul adipos în exces stimulează secreţia de adipokine — leptină şi adiponectină —, dar şi de citokine inflamatorii, precum şi exacerbarea stresului oxidativ. Leptina şi adiponectina sunt secretate de ţesutul adipos peritumoral, astfel încât se creează un mediu propice dezvoltării tumorilor, cu posibilitatea apariţiei cancerului de sân. La ora actuală, se consideră că atât aportul caloric, cât şi compoziţia alimentelor reprezintă factori Obezitatea factori de risc risc pentru facttori, în special dacă vorbim despre alimente de calitate inferioară, care aduc în exces organismului doar calorii goale, glucide simple şi grăsimi saturare.
Sedentarismul duce la acumularea de ţesut adipos şi, inevitabil, la obezitate, astfel încât va apărea o creştere a citokinelor proinflamatorii, cu repercusiuni atât la nivel metabolic, cât şi endocrincu creşterea riscului de cancer. Ca atare, se recomandă exerciţiu fizic în vederea scăderii ponderale, dar şi a diminuării numărului de citokine proinflamatorii. Legături periculoase: obezitatea şi refluxul gastroesofagian. Un studiu publicat în anul a arătat că Obezitatea factori de risc femeile de 65 de ani şi peste, următorii factori, asociaţi cu diverşi alţii, pot duce la dezvoltarea cancerului de sân:.
Obezitatea este considerată, în general, o problemă mai ales de ordin estetic, însă aceasta este o boală în sine. În ultimii ani, tot mai multe studii demonstrează asocierea obezităţii cu un risc crescut de a dezvolta diverse tipuri de cancer. S-a demonstrat că ţesutul adipos în exces poate determina alterarea secreţiei hormonilor şi factorilor de creştere, astfel încât să apară o dezvoltare excesivă a celulelor, a stresului oxidativ şi, evident, formarea tumorilor canceroase.
Ţesutul adipos în exces stimulează secreţia de adipokine — leptină şi adiponectină Obezitatea factori de risc, dar şi de citokine inflamatorii, precum şi exacerbarea stresului oxidativ. Leptina şi adiponectina sunt secretate de ţesutul adipos peritumoral, astfel încât se creează un mediu propice dezvoltării tumorilor, cu posibilitatea apariţiei cancerului de sân.
La ora actuală, se consideră că atât aportul caloric, cât şi compoziţia alimentelor reprezintă factori de risc pentru cancer, în special dacă vorbim despre alimente de calitate inferioară, care aduc în exces organismului doar calorii goale, glucide simple şi grăsimi saturare. Sedentarismul duce la acumularea de ţesut adipos şi, inevitabil, la obezitate, astfel încât va apărea o creştere Obezitatea factori de risc citokinelor proinflamatorii, cu repercusiuni atât la nivel metabolic, cât şi endocrincu creşterea riscului de cancer. Ca atare, se recomandă exerciţiu fizic în vederea Obezitatea factori de risc ponderale, dar şi a diminuării numărului de citokine proinflamatorii.
Legături periculoase: obezitatea şi refluxul gastroesofagian. Un studiu publicat în anul a arătat că la femeile de 65 de ani şi peste, următorii factori, asociaţi cu diverşi alţii, pot duce la dezvoltarea cancerului de Obezitatea factori de risc. Factorii şi situaţiile descrise nu presupun neapărat apariţia cancerului la o persoană cu obezitate. Există situaţii care pot duce la un cancer, există o predispoziţie genetică, uneori la anumite tipuri, dar acest lucru nu înseamnă că toate persoanele vor dezvolta cancer.
Pe plan mondial, s-a constatat că aproximativ 5 milioane de noi cazuri de cancer ar putea fi prevenite doar prin optimizarea stilului de viaţă. Adresa ta de email nu va fi publicată. Sit web. Salvează-mi numele, emailul și situl web Obwzitatea acest navigator pentru data viitoare când o să comentez.
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici. Sunt de acord cu politica de confidentialitate. Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru ve comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici. Sunt de acord cu politica de confidențialitate.
Revista care te menține sănătos Caută. Cele mai populare căutări durere sinuzită acnee otită amigdalită. Acasa Medicină generală Obezitatea, factor de risc pentru cancer. Oana Popmedic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: Dr. Oana Pop; oanapop. Trimite articolul prin e-mail. De reţinut! Articole din aceeasi categorie. Medicină generală Obiceiuri care slabesc sistemul imunitar. Medicină generală Cele mai bune remedii impotriva mahmurelii. Medicină generală 7 semne facfori tradeaza o imunitate Obezitatea factori de risc.
Medicină generală Fibroza chistica: ce organe Obezitatea factori de risc. Medicină generală Enzimele si sistemul imunitar. Medicină generală Prea mult zahar? Semne ca ati depasit limita. Medicină generală Obezitattea dumneavoastra bea energizante?
Iata ce efecte pot avea. Medicină generală Lipsit de energie? Medicină generală 5 mituri despre obezitate. Stomatologie Cariile netratate şi bolile asociate. Știri Screeningul pentru cancerul de colon ar trebui să Ogezitatea de la 45 de ani. Lasă un răspuns Anulează răspunsul Adresa ta de email nu va fi publicată. Dicționar medical.
Dicționar medicamente. Menține-te sănătos în fiecare lună Utilizăm datele tale în Obezitatea factori de risc corespondenței și pentru comunicări comerciale. Informație importantă legată de cookie-uri Acest site folosește cookie-urile pentru a-ți oferi o mai Obezitatea factori de risc experiența în cadrul siteului.
Prin rixc în continuare pe acest website, accepți modul în care utilizăm cookie-urile. Pentru mai multe informații despre modulul cookie mergeți aici.